marți, 27 noiembrie 2012

CINE ESTE MOS TEACA ?




Creatorul acestui personaj literar este prozatorul ,traducătorul si ziaristul Anton Bacalbasa (n.21 februarie 1865,Brăila -d.1 octombrie 1899) directorul revistei satirice "Mos Teaca".Împreună cu Ion Luca Caragiale a editat prima serie (1893) a revistei umoristice "Moftul român".A făcut parte din mișcarea muncitorească și a colaborat la "Contemporanul" și la publicațiile socialiste “Emanciparea”, “Drepturile omului”.

CINE ESTE MOS TEACA ?
Mos Teaca este melitar, capitan, sef de companie. Slugarnic  fata de superiori, el e bestial cu inferiorii. Mosul ii uraste de moarte pe tivili - "cand treci pa drum pa langa vun tivil, trage-i cu cotul, ca d-aia ti-a dat statul cot" - ii povatuieste el pe soldati. "Soldatu' trebuie sa fie vesel. Ai inteles? Fii vesel, ma, ca-ti scot maselele!"; "Beleste ochii, sa crape! Sorbeste-mi-l pa don gheneral, sa vada ca esti melitar... Beleste-i, ma, sa crape, ca d-aia ti-a dat statu' ochi!" - ii mustruluieste pe soldati inainte de parada militara de la 10 Mai.
Mos Teaca este inspaimantator de incult, despotic, autoritar - nu admite alte pareri decat pe ale lui: "Aceasta este parerea mea si o impartasesc" - iata crezul - lozinca legendara a lui Mos Teaca.

Dar,Bacalbasa ne avertiza:
"Ar fi nedrept sa afirmam ca Mos Teaca este numai militar. Largindu-i cercul de activitate, studiindu-l de aproape, el poate fi cu aceeasi usurinta prefect, profesor de universitate, medic, comisar comunal, arhimandrit, gardist, avocat, senator, orice - pentru ca in toate breslele acestea intalnim insusirile de mai sus".

Si are dreptate Bacalbasa.Mos Teaca este un tip nemuritor si omniprezent - il putem intalni, sub diverse chipuri, inclusiv la Cotroceni ,sub infatisarea celui mai destept om din stat, sau de patriot inflacarat si membru al unui partid care-si sfatuieste confratii: "Cand treci pe drum pe langa unul care nu ne lauda, ARDe-i un cot, ca d-aia ti-a dat partidul cot!".


Doar un citat din opera lui A.Bacalbasa;"" Tecută crestea mare, dar mintea-i rămanea minte de subofiter reangajat, toată invătătura lui nu se urca nici pană la nivelul scoalei de adulti de la regiment."

Nu vi se pare ca cine spune,acela e?

 
Dan Moraru

 CINE ESTE MOS TEACA ? 
- partea a 2 a 

" V-ați întrebat vreodată ce se face frunza care cade, steaua care piere, speranța care te lasă? V-ați întrebat vreodată unde se duc visurile noastre când se smulg și zboară?
Eu m-am întrebat adesea, vai! în orele mele de durere, când amicul acestei vieți deșarte îmi apare înainte ca un mare punct de întrebare. Am plâns și eu cu arborele ce rămâne gol — mai mare rușinea! — în mijlocul grădinii; am plâns cu steaua palidă, cu tânărul fără speranță, cu marinarul fără busolă, și am înțeles pe cei ce nu mai pot avea nici visuri! O, i-am înțeles și i-am plâns, i-am plâns și i-am înțeles! Credință-știință; știință-credință.
Și, cu toate astea, frunzele au continuat să cadă, stelele au continuat să pice, oamenii să plângă...
Pân-aici, toate bune. Este însă o singură ființă care tocmai când ți se pare că a căzut, tocmai când , adică, ți-e lumea mai dragă, te pomenești că apare mai țanțoșă ca oricând.
Este Marinarul, moș Teacă de la Cotroceni.
De obicei, când ghetele se rup, le arunci sub pat; când cad frunzele, le mături; când cade o cocoană, o ridici; când însă cade … Marinarul, moș Teacă de la Cotroceni, …altii de afara nu numai ca  il ridica ,dar ii fac si statuie
Se spune în armată că dacă micul echipament se deteriorează, trebuie trecut la reformă; singur Moș Teacă …de la Cotroceni, cu cât e mai deteriorat, cu atâta e urcat mai sus, cu atâta îi dăm lui grija de a reforma țara.
Nu trebuie dar să vă mirați când inca mai auziți de  …moș Teacă de la Cotroceni ,Blaga,Videanu și alte teci ruginite; madame  Viviane Reding (Vice-President of the European Commission, responsible for Justice, Fundamental Rights and Citizenship,nationality Luxembourger;personal details :Born on 27 April 1951 in Esch-sur-Alzette,Luxembourg Divorced, three children) si alti aristocrati de la C.E.  ….. au destulă vasilină ca să le scoată rugina.  
În alte tari omul refuzat de popor e pus deoparte; la noi  însă, nu. Cu cat esti mai hulit de cetateni , cu atâta ești mai apt pentru presedintie; și dacă nu mai poți comanda o companie, ești destoinic să conduci o țară — căci țara e țivilă.
Odinioară se spunea că fiecare soldat poartă în ranita  bastonul de mareșal. Azi se poate spune că marinarul Moș Teacă poartă în teacă functia si diurna de presedinte” .

Sper ca nu pentru totdeauna.
Textul ii apartine tot lui Anton Bacalbasa .Eu nu am facut decat  unele mici modificari (adaptari).
Dan Moraru

65 de comentarii:

  1. Dobritoiu nu este Mos Teaca. Este mai rau - o paiatza santajata.

    RăspundețiȘtergere
  2. CUM SA DEA DOBRITOIU O.U.G. CAND FIUL SAU ARE DOSAR LA D.N.A.?I-A ARATAT BASESCU,,PISICA,,SI S-A INMUIAT!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ministru Dobritoiu a facut tot ce a depins de dansul (ba poate peste!)pentru respectiva OU. Cauza neadoptarii actului normativ de catre guvern (PM mai corect)trebuie cautata in alta parte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. A facut tot, adica nimic. A batut campii toata vara, in doi pasi. Sa-l voteze Ponta si Basescu, ca noi rezervistii din sectorul 6 si familiile noastre nu mergem la vot.

      Ștergere
    2. NU, NU ACEASTA ESTE SOLUŢIA ! PE ACEST LUCRU SE BAZEAZĂ ŞI BASEŞTII ! ŞI NU MAI DAŢI SOLUŢII ÎN NUMELE UNUI ÎNTREG SECTOR. SAU LUAŢI TICHETE DE MASĂ DE LA "SERVICIILI" SECRETE ? HUOOOOOOOOO, VÂDUŢILOR !

      Ștergere
    3. Alo domnu de la serviciile pnlisto-scmdiste,las-o jos ca macane! In afara de plimbat cu madam Sarbu prin tara pentru a i se ridica slavi de sindicalistii rosii ce-si zic si militari, de autoadmiratia in care cade frecvent privindu-si bretonul pe sticla televizoarelor ,de decapitat serviciile secrete ale armatei pentru a promova propria sa camarila pe care a si avansat-o impreuna cu adormitul sau "lider de partid" de vandut iluzii de fum si minciuni aiuritoare - CE A FACUT CONCRET PENTRU ARMATA? Aingura realizare "NOTABILA" a fost sa zica "sa traiti,am inteles" cand plagiatorul sef al guvernului, pentru a intra si el cumva in istorie, a interzis repetitia trupelor pe traseul de acum arhicunoscut si respectat de catre toti romanii care au sange romanesc in instalatie.A, era sa uit a mai facut ceva - s-a certat ca o tata cu Fota in lacasul sacru al culturii noastre- ACADEMIA ROMANA.Felicitari pentru asemenea ineptii pe care nici Oprea in ingamfarea lui nemarginita nu le-a realizat.

      Ștergere
  4. Pacat ca am crezut si in ei ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pupaţi-l în cur, pe mai departe, pe băsescu, acest dictakior care vă spune vouă cum să vedeţi !

      Ștergere
    2. Nu, pupati-i dvs undeva pe Dobritoiu si Dogaru, pentru cat bine urmeaza sa va faca.

      Ștergere
    3. Ne este bine sa nu iesim la vot
      pentru ca va reinvia mafia portocalie,
      oprea si clica lui va trece din nou in
      tabara lui basescu si nici macar in
      teorie nu vom mai avea parte de dreptate!!!
      Dar nici sa mai acordam credit actualei puteri
      semnifica lipsa de fermitate si logica din
      partea noastra.
      Daca dl.Dobritoiu ar avea craj si comportament
      de "non-teaca"ar pune piciorul in prag tandemului
      nas-fin=oprea-ponta si si-ar depune demisia la
      antena 3 daca dl. prim ministru nu va face o pauza
      de la meciul de fotbal si va semna ordonantele mult
      asteptate de noi toti!!
      Este capabil de asa ceva??? Noi facem jocul nostru
      al celor loviti de guvernarea trecuta si nu pentru
      ard sau usl.
      Dorim drepturile noastre furate si medicamente + caderea dictatorului!!!
      In rest sa solicite dl. dogaru sau altii ce vor!!

      Ștergere
  5. Chiar peste tot primele comentarii apartin lichelelor? Nici macar nu au studiat mai de Doamne-ajuta limba romana... Naparci neiubitoare de carte, ca stapanul lor! Dar iute mancatoare de rahat. Cozi de topor, sictir!

    RăspundețiȘtergere
  6. ma baieti-voi chiar credeti in Ponta ca da ordonantza?voi nu vedeti cit este de alunecos si vrajitor de mahala?acum e clar,nu va pune base pe plagiator premenestru indiferent de rezultate si de risc,atunci ce mai sperati?base a spus clar-NU pontacului si nu-i pasa de suspendare.chiar suntem infantili si ne prostim unii pe altii?

    RăspundețiȘtergere
  7. Gourkha spunea...
    STIRE SOCANTA DE LA BASESCU! N-AM CE FACE, IL DETEST, DAR TREBUIE SA SPUN. ACUM PE B1 TV! BASESCU DEZVALUIE DE CE S-A CERTAT IN REALITATE CU PONTA IN CSAT! BASESCU A PROPUS MARIREA BUGETULUI ARMATEI LA RECTIFICARE, IAR PONTA S-A INFLAMAT SI S-A OPUS! MARTOR: INCLUSIV MINISTRUL DOBRITOIU! CONSEMNAT IN STENOGRAME!
    CU ACEASTA OCAZIE SE ADEVERESTE FAPTUL CA IN USL, PNL/PC A INCERCAT ORICE SA EMITA ACEA ORDONANTA, IAR PONTA A FOST CEL CARE S-A OPUS INTOTDEAUNA, INFLUENTAT PROBABIL DE NASUL GABRIEL OPREA. PUNCT!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar il mai credeti pe Basescu? Cel care minte fara sa clipeasca? La cate minciuni ne-a spus pana acum, d-le Gourkha, chiar va mai uitati in gura lui? De la militari am totusi pretentia ca nu se lasa asa usor prostiti!...
      Lt Col Dumitru Rinciog

      Ștergere
  8. Prin interzicerea antrenamentelor pe timp de zi aferent programului de Ziua Nationala, Dl.Ponta a fost foarte receptiv la ,,suferintele” poporului si a luat masurile asteptate mai mult sau mai putin, insa …la problemele militarilor pensionari furati miseleste dealtfel singura categorie socio-profesionala lasata uitarii , osindita, mintita si umilita de toti mai nou prin complicitatea politicului, dl.Ponta nu raspunde asteptarilor, nu doreste reparatiile promise cu toate ca nu se afecteaza situatia bugetara explicata fiind prin decesul in sistem a 250 de nefericiti abandonati,o realitate cruda si nefireasca .
    Este foarte clara pozitia Guvernului din luna iunie!!!! Restul e poveste. Si poveste va ramane ,pina cind nu vom invata sa ne aparam statutul militar pentru care am facut atitea sacrificii, sa ne aparam drepturile familiilor noastre, pina cind nu vom invata sa fim uniti si hotariti! Cum ne privesc oare membrii de familie care stiu prea bine ca avem un Legamint de singe pentru apararea idealurilor acestui popor si care nu suntem in stare sa ai aparam pe ei doar de deciziile experimentale ale unor politicieni vremelnici?
    Generatiile urmatoare de militari nu vor intelege cum s-a putut o asa ,,realizare”. Cum s-a acceptat asa ceva? Probabil isi vor da seama ca subterfugiile, interesele meschine ale liderilor, teama instinctuala si tradarile sunt pe mai departe trasaturi caracteristice ale perioadei actuale, din care din pacate militari fiind nu am reusit sa ne desprindem ca ,,triumfali si curajosi ce suntem”.
    Daca pe linga gargara trimbitata de ilustrii nostrii politicieni si comentariile colorate de pe blogguri nu ne vom trezi la realitate vom ramane o generatie condamnata si condamnabila. Tineti bine minte,tineti minte bine….:,,Mai bine Leu o zi decat maidanez o viata. A trai in umilinta si rutina inseamna a muri in fiecare zi , putin cate putin… General Moshe Dayan”…
    Lt.col(r)Armaghedon Aramis

    RăspundețiȘtergere
  9. Ponta: Pensiile cresc cu rata inflaţiei, chiar dacă bugetul nu va fi aprobat până pe 31 decembrie
    PONTA MAI ARUNCA LA FOSTII MILITARI-ASISTATI SOCIALI, UN OS DE ROS, DEOARECE SPERANTELE SUNT "NULE", PRIVIND REPARATIILE PIERDERILOR SUFERITE. IN FOND CE MARE SCOFALA AU MAI FOST SI FOSTII MILITARI IN OCHII LOR DE MAFIOTI???
    Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că pensiile vor creşte cu rata inflaţiei, conform legii, chiar dacă bugetul pe 2013 nu va fi aprobat până pe 31 decembrie.
    Întrebat, într-o conferinţă, dacă pensiile ar putea să crească la începutul anului viitor dacă nu se aprobă bugetul până la finalul anului, Victor Ponta a răspuns afirmativ, potrivit Mediafax.
    "Conform legii, sigur, cu rata inflaţiei, însă bugetul nu va fi aprobat până pe 31 decembrie", a spus Ponta.
    El a arătat că există o singură obligaţie legală pe care o va îndeplini, respectiv aceea de a prezenta bugetul în 15 zile de la învestirea noului Guvern.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ma amuza cat se chinuie basistii sa faca propaganda anti-usl ... Pe cine vreti, SLUGILOR, sa votam, noi, militarii cu pensiile taiate ilegal ?! - ARD !? - acolo e pdl-eul care ne-a furat deja ! ... PPDD ?! - DD pute de la o posta a sluga basista, numai cine nu vrea, nu vede asta ... PRM ?! - au 0 zero sanse sa fie la guvernare ... UDMR ?! - si astia au girat furtul ..... Atunci CINE ?! Nu ramane decat USL, iar daca nu se vor tine de cuvant vom IESI IN STRADA inca din primavara. Daca sunteti nemultumiti inca de pe acum, de ce nu veniti in Pta Universitatii sa protestati ?! Veniti duminica, ora 12:00, daca aveti sange in instalatie - ca data trecuta NU a fost NIMENI !!! hai sictir, slugi basiste, mwie cu wolla !

    RăspundețiȘtergere
  11. Dl col . Moraru Danut,
    Mai intii va salut cu respect, nu stiu daca ma mai tineti minte, am fost cindva colegi ,la Buzau. Ma bucur sa va reintilnesc! Voiam sa va intreb citind explicatiile dv. documentate despre cine a fost MOS TEACA ,urmatoarele:
    1. De fapt cine il intruchipeaza pe MOS TEACA prin comportament, vocabular, rautate, nu cumva Comandantul Suprem?
    2. Unde s-a mai vazut ca direct ,pe posturi de televiziune Comandantul Suprem sa-si atace atit de josnic propriul ministru al apararii? Militarii activi si in rezerva ce sa mai inteleaga?Cu mult respect.Nedelcu C.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va salut dom Costica!
      Evident,cel mai inrait teaca (mos sau nu) este acest incult infatuat care da lectii tuturor.

      Ștergere
  12. Buey apevistilor !
    Daca ati avea posibilitatea ca, in afara de spatiul asta virtual, sa va intalniti la "comentat" si feis tu feis, dupa vreo 10-15 minute sigur v-ati sparge capetele !
    Armata lu' Mos Teaca !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti un prost mai ANONIMULE , de ce nu zici cum te cheama, sau te cheama SRI, brigada diverse ? poate iti sparge capul vreu militar, nu apevist cum zici tu, mai tampit cu ochi, dece nu te-ai facut si tu militar, nu aveai cap sa dai examen, ? esti un dobitic, asa in final - nu imi trebuie contraargument sau replica finndca nu ai capacitatea sa o dai decat intru-un limbaj gen Udrea sau Basescu, asa ca HAI SICTIR, asa poate intelegi .

      Ștergere
    2. Parca daca ti-as spune cum ma cheama ai sa scapi de constipatie ! Caschetari imbacsiti, cu capul numai la pensii ! Unde citesti, dai numai peste apevisti vesnic nemultumiti!
      Nu va este rusine, lipitorilor !

      Ștergere
    3. Pt anonimul din 30 nov /00:57
      Acesta este un site pentru oameni inteligenti. Tu cu creierul tau de molusca retardata, rectific, constipata cum afirmi, abtinete sa mai intri pe aici. Apropo de lipitori: daca as avea ocazia, ca si multi altii, ti-as lipi una ca sa iti poti vedea lungul nasului, Robert Turcescu ce esti.

      Ștergere

    4. Boii nu merg la scoala? Nu au invatat limba romana? Pentru boi este o limba straina? Dar nu stii nici alte limbi, decat cele la adevaratul Mos Teaca, turnatorul bisnitar. Auzi, feis...

      Ștergere
  13. Bai, Basistule, noi, apevistii, ne-am intalnit si ne intalnim de multe ori, in toate colturile tarii si, chiar daca avem si pareri contradictorii, intotdeauna ajungem la decizia finala, care este comuna si pe care o respectam cu titlu de lege. Ai auzit vreodata de HOTARAREA COMANDANTULUI? Acesta este o democratie mult mai eficienta decat toate democratiile de pana acum. In mod evident, nu suntem armata lu Mos Teaca (Mos Teaca fiind Basescu...)
    Pistolar 1

    RăspundețiȘtergere
  14. cine a facut bine pensionarilor militari ? singurul care a avut sange in instalatie a fost OPREA ! a nemultumit 8 000 cu pensii rezonabile ( maricele ) si a multumit 80 000 carora le-au crescut pensiile ! sa traiesti OPREA !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam aveti dreptate. Multi dintre cei cu pensiile micsorate au avut pensii de-a dreptul nesimtite, peste 8000-9000 lei, smenuite, smecherite.Acestia sunt cei mai vocali si urla din toti bojocii ca si-au pierdut privilegiile nemeritate. Fostul ministru a facut multe lucruri bune pe care politrucii nu vor sa le cada.

      Ștergere
    2. Cum de le stii mata pe toate! La tribunale sunt din toate categoriile: de la 1500 - ... Dar acei oameni nu au smenuit pe nimeni si nimic. Au (am) iesit la pensie conform unei legi care era in vigoare si nu au furat nimic de la nimeni. Poate tu furi acum din bugetul tarii ca ti s-a aplicat ilegal HG 1294/2001, modificata cu HGS 1019/2010 si a ordinului MS 132/28.12.2010 care ar fi trebuit aplicate doar celor care erau in activitate la data intrarii in vigoare a acestora (05.01.2011), nu si retroactiv asa cum ti-a dat tie, merituosule, ministrul Oprea Gabriel, seful "partidului vostru de suflet". Stii bancul cu capra vecinului? Da? Ei sa stii ca eu nu vreau sa moara. Dar tu, sigur o sa sugi la tap, deoarece a inceput auditul la Casa de pensii si, stii tu singur mai bine ce inseamna sa se aplice corect legile si nu discretionar. Sa-ti traiasca capra! Scuzati cacofonia! Sa-ti traiasca si tapul.

      Ștergere
  15. Aveti dreptate, domnule Rinciog, militarii nu se lasa prostiti decat din disperare sau din... interes. Cat despre Basescu, nici nu i-ar putea aprecia pe militari, de vreme ce nu a fost acceptat ca marinar militar, ci a fost considerat competent pentru marina civila doar prin "adaos" de turnatorie si bisnitareala. Totusi este de apreciat capacitatea lui de a strange in juru-i toate gunoaiele, ca magnetul pilitura de fier.

    RăspundețiȘtergere
  16. Nimic de zis daca s-ar fi facut corect dar,din lt.col a facut colonel (desi acesta decedase de 12 ani) i-a mai pus vreo 4 ani vechime si i-a majorat pensia de la 2600 la 5600 va imaginati cat de corect s-au facut aceste recalculari.Pana la urma e bine ca sotia primeste o pensie mare dar din acest exemplu se poate vedea erorile care s-au facut. Cat priveste basistii JOS CU EI impreuna cu seful lor.

    RăspundețiȘtergere
  17. Pacat ca unii colegi de-ai nostrii folosesc un vocabular suburban , dovedind ca nu au retinut nimic din perioada de austeritate impusa cu cinism de catre "comandantul suprem .RUSINE.

    RăspundețiȘtergere
  18. IN PLIN POST AL CRACIUNULUI, USL NE OFERA SANSA SA CONSUMAM CIUPERCI SI RAHAT, DEOARECE PROMISIUNILE DESARTE SI MINCIUNILE OFERITE DIN PLIN CELOR CU PENSIILE DESFIINTATE SI TAIATE , NU NE VA MAI OFERI NICIODATA CUANTUMUL DIN DECEMBRIE 2010. AIA ESTE O "FATA MORGANA"'. NU MAI ESTE CAZUL SA NE AMAGIM CA NISTE COPII, DOAR CEI CARE AU BOALA COPIILOR DE CRACIUN.
    ASTA ESTE , ORI PDL, ORI USL TOT UN DRAC ESTE .

    RăspundețiȘtergere
  19. PRINCIPIUL ,,CONTRIBUTIVITATII,,IA M.M.PENSIE CAT LT.COL.CU ACEASI VECHIME!AU LUAT DE LA UNII SI AU DAT LA ALTII!DEZBINA SI CONDU!LA M.A.I.AU FOST TRIMISI PT.RECALCULARE LA BUCURESTI CEI PUSI LA DISPOZITIE PT.ABATERI DISCIPLINARE!DATI-VA SEAMA CE,,RECALCULARE,,A FOST FACUTA!ASTA E!L-I SE RUPE LA TOTI!CE ORDONANTA?MINCIUNI!PACAT!

    RăspundețiȘtergere
  20. Pana la urma tot militarii ne-au ...ut. La casa de pensii s-au calculat selectiv pensiile, indiferent de anexele aplicate, indiferent de baza legala. Daca voiau dadeau de-a valma , in fals la toti, conditii speciale, asa cum a dat la Bacau si la casieri si la preoti si la comandanti. Au venit cu fise complementare de pensie de la CMZ Bucuresti, au modificat conditiile deosebite din vechile fise, in conditii speciale si au marit vechimea cu 15-17 ani. La unii muma, la altii ciuma.
    Sunt astfel de documente probatorii in instante la Bacau, cerute de tribunal si asa s-a rasuflat cacialmaua pentru cei 10%, mancati de M.Ap.N, nu de BOC.

    RăspundețiȘtergere
  21. Intr-adevar Basescul este de un penibil si de o nesimtire profunda dar actualul ministru, catalogatul Mos Teaca a reusit sa deziluzioneze prin minciunile si baletup politic grotesc pe care il practica. Sa nu uitam ca este fiu de general ceausist parvenit prin mijloace obscure.Politichia pe care o promoveaza acum este ridicola.Minte ca un politruc de profesie ceea ce poate si este in spirit.Slabe sanse de la o asa adunatura de mincinosi USL-isti.
    Asa ca "vin ai nostri,pleac-ai nostri" noi.........???????

    RăspundețiȘtergere
  22. Ba nu! Eu nu pot pune semnul egal intre cel care mi-a luat si cel care nu-mi da; l-as pune poate numai daca as fi propagandistul sutilor, ciorditori de prin buzunarele celor batrani si fara putere sau din ajutorul de stat pentru copilasi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. INCA MAI AI OCAZIA SA TE CONVINGI DE GOLICIUNEA PROMISIUNILOR DESARTE DESCARCATE DE USL, DACA O SA MAI OCAZIA SA TRAIESTI.
      PUPATUL IN CUR LA POLITICIENI , DAUNEAZA GRAV SANATATII!!!!
      CELOR DE LA SCMD, LI S-AU PROMIS FUNCTII MARI SI DE ACEEA NE-AU ABANDONAT. USL NU VA REPARA NIMIC SI NU VA DA NICI O LEGE A PENSIILOR MILITARE. VA SPUN CA EU M-AM IMPACAT , SUNT UN INVINS AL SISTEMULUI, FUNCTIE DE COL. CU -39% DIN PENSIE TAIATA , ADICA 1.200 LEI/LUNA , INSEAMNA 11X1.200=13.200 LEI, PE CARENU O SA II MAI VAD DECAT LA PASTELE CAILOR , ASA CUM MI-A ZIS UN CONSILIER DE LA PSD .

      Ștergere
  23. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  24. Dupa expresie, dumneavoastra nu sunteti nici una, nici alta. Se vede ca ati mostenit limbajul vorbit in familie. Poate sunteti un lacheu al vreunei secte...

    RăspundețiȘtergere
  25. PE ANONIMUL DE LA 15.14 ASA L-A INVATAT MASA SI TACSU SI EL ASA-SI INVATA COPII!UN GOZER DE NIMICA!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

      Ștergere
    2. Pudeti sa va va faceti publica identitatea si sa discutam civilazat? Poate aveti dreptate in modul dv. de a gindi, dar nu-i mai improscati cu noroi pe o parte din concetatenii dv. ,pe care nu vreti sa-i cunoasteti, desi nu v-au facut personal nici un rau!Cit despre limbajul pe care il folositi ....va cam dezonoreaza! Sava dea dumnezeu intelepciune si sanatate!

      Ștergere
    3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

      Ștergere
    4. Mata are cratima, deci ma-ta! La fel si masa, deci ma-sa. Numai cu pretentii nu se poate bre! Crezi ca daca ti-a crescut pensia Oprea, ti-a crescut si mintea? Nu! Esti un simplu slobod la gura post-livoilutionist care abia acum arata ce poate.

      Ștergere
  26. NOI NU NE-AM,,BAUT,,CERNEALA CA TINE GOZERULE!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Care "NOI", buei zdreanta !
      Este evident ca nu ti-ai baut cerneala, ci mintile ! Betivanul dracului de nehalit !
      Zat la chiloti-izmene, tablagiu imputit !

      Ștergere
  27. Asa sunt unii, au nimerit din cotet direct pe retele de socializare, cu toata mostenirea genetica si dobandita din mediul de provenienta, fara cel mai mic efort de autodepasire. Nu-mi sta in fire sa ma pun la mintea trogloditilor si sa asist la astampararea unei pofte ancestrale de laturi... Este ultima mea interventie, gunoiule!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Apevistule, articula-ti-as "retelele" de socializare ! Tu-ti mostenirea ma-ti de tablagiu incult !

      Ștergere
  28. Foaie verde foaie lata
    Ce pensie aveam odata,
    O iubeam si-o fluturam,
    Si la toti o aratam,
    Iute vremea o plecat,
    Pensia s-a micsorat
    Cand a ninge si-a -ngheta
    Pensia s-o rezolva
    Ori la deal ori mai la vale
    Vom vota pentru parale
    Asta ne e demnitatea
    Cinstea si fraternitatea
    Voturi de vreti sa primiti
    Pensia sa ne-o mariti

    RăspundețiȘtergere
  29. Cine-i Mos Teaca? Cucu-si canta numele. Si mai mereu altcineva face intre izmenele si pantalonii dumisale. Demnitate, cinste, fraternitate? L-ati intebat si pe bisnitar si turnator daca le cunoaste sensul acestor cuvinte? Intrebarea este pentru gaozarii lui Mos Teaca.

    RăspundețiȘtergere

  30. Cititi si aflati esenta raului.
    "Lovitura de teatru se produce însă după ce delegatia FMI s-a întâlnit cu echipa prezidentială. Cel care se pretinde si comandant suprem ne-a oferit „protectia” sa, convingând delegatia Fondului că nu trebuie să accepte o asemenea măsură pe care orice regulă a bunului simt o impunea. Ar fi fost vorba despre un demers reparatoriu, mai mult simbolic în comparatie cu sumele imense din banii publici care s-au risipit în timpul celor două guvernări pe care le-a patronat."

    RăspundețiȘtergere
  31. http://unsingurvot.wordpress.com/2012/11/29/de-ce-vor-serviciile-secrete-sa-l-lichideze-pe-stegarul-dac/

    Ce parere aveti ?

    Cica basescu vine maine la parada ... Este importanta si depunerea de coroane la Monumentul Leu, dar cu chioru` cum ramane ?!

    RăspundețiȘtergere
  32. STATI CA VA SPUN CINE E DOBRITOIU!ARE O CASA DE VACANTA CU DOUA NIVELE LA 30 KM DE BUCURESTI PE O SUPRAFATA DE 4600M.P.,A CUMPARAT APARTAMENTUL DE SERVICIU DE 115 M.P.CU 29000EURO,L-A VANDUT DUPA UN AN CU 200000EURO,ARE UN RESTAURANT DE FITE PE VICTORIEI,,COLLAGE,,PE NUMELE SOTIEI(CA SE POARTA),CONTRACTE DE MILIOANE DE EURO CU MINISTERUL TRANSPORTURILOR(MINISTRU P.N.L.)TOT ALE SOTIEI ETC.!LUI NU-I PASA DE PENSIE CA NOUA CA NU TRAIESTE DIN EA!IN SCHIMB NOI...!!!ASTA ESTE DOBRITOIU!!!O.U.G.?NICIODATA!!!

    RăspundețiȘtergere

  33. COMUNICAT
    În ultimul timp, se vorbeşte tot mai mult despre unele „greşeli” făcute de legiuitor în ce priveşte diminuarea cuantumului unor pensii ale militarilor, ca urmare a aplicării unor acte normative (Legea 119/2010, Legea 263/2010 şi OUG1/2011) emise de fosta guvernare, dar puţini oameni ştiu exact în ce constă aceste „greşeli”.
    Vom încerca să explicăm, în cele ce urmează, despre ce este vorba.
    Legea 119/30.05.2010, precizează, în art. 1, că „Pe data intrării în vigoare a prezentei legi, următoarele categorii de pensii, stabilite pe baza legislaţiei anterioare, devin pensii în înţelesul Legii 19/2000, privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare:
    a) pensiile militare de stat; b) pensiile de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor;…”
    Reglementarea este clară: din momentul intrării în vigoare a acestei legi, pensiile militare de stat nu mai existau, ele devenind pensii de asigurări sociale. Legiuitorul nu afirmă că aceste pensii ar fi “pensii speciale”, pentru simplu motiv că ele erau pensii specifice profesiei militare şi se calculaseră in baza unor criterii care să asigure un trai decent celor care serviseră ţara, într-un regim profesional deosebit.
    Art. 3 din legea 119/2010 confirmă decizia din art. 1, atunci când reglementează modul de recalculare a pensiilor militarilor, devenite pensii de asigurări sociale, precizând că: „(1) Pensiile prevăzute la art. 1, stabilite potrivit prevederilor legilor cu caracter special, cuvenite sau aflate în plată, se recalculează prin determinarea punctajului mediu anual şi a cuantumului fiecărei pensii, utilizând algoritmul de calcul prevăzut de Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare”. Trebuia aplicat însă şi art. 180 din Legea 19/2000, care dispune: „al. (6) Cuantumul pensiilor stabilite pe baza prevederilor art. 76, luându-se in considerare punctajul mediu anual sau punctajul mediu estimat, după caz, ce va fi stabilit conform alin. (2), (3) (5) si (51; (7). In situaţia in care cuantumul pensiilor, stabilit conform alin. (6), este mai mic decât cel stabilit in baza legislaţiei anterioare, se păstrează in plată cuantumul avantajos”. Numai că, pe baza OUG1/2011, emisă de Guvern pe data de 11.01.2011, s-a recurs la diminuarea unor pensii recalculate conform dispoziţiilor din legea 19/2000.
    Menţionăm că legea 119/2010 nu prevede nici o reducere sau penalitate pentru pensiile anticipate, acordate după 20 de ani de serviciu, ca „pensii publice de asigurări sociale”, considerând că acestea sunt „pensii de vechime, în sensul legii 19/2000”.
    Rezultă că art. 6 din OUG1/2011 este ilegal, prin dispoziţia sa că „pensiile recalculate vor fi plătite în cuantumul rezultat”, excedând astfel legislaţiei de referinţă, respectiv legea 119/2010, legea 19/2000 şi Legea 263/2010, lege organică. Este clar că Legea 119/2010 nu prevede diminuarea pensiilor recalculate ca pensii publice de asigurări sociale. Aşa dar, legiuitorul a înţeles să respecte principiul constituţional şi european al neretroactivităţii legii civile.

    RăspundețiȘtergere
  34. Numai că, prin OUG1/2011, nesocoteşte acest principiu, stabilind în art. 6, că „se va plăti cuantumul rezultat prin recalculare”. În felul acesta, OUG1/2011 încalcă şi prevederile Legii 263, privind pensiile unitare de asigurări sociale, lege anterioară OUG1/2011. Această lege dispune, la art. 169, că: “…. (5) In situaţia in care cuantumul pensiei, aferent punctajului mediu anual rezultat in urma aplicării prevederilor alin. (1)—(4) este mai mic decât cel cuvenit sau aflat în plată, se menţine acest cuantum până la data la care, prin aplicarea formulei de calcul prevăzute de lege, se obţine un cuantum al pensiei mai mare.”
    Tot o “greşeală” a legiuitorului este şi prevederea art. 8 din legea 119/2010, respectiv:- “Pentru pensiile prevăzute la art. 1 lit. a) şi b), pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, potrivit legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu, care constituie stagii de cotizare în condiţii normale, după cum urmează:…”,. Este vorba de aplicarea prevederilor H.G. 1249/2001, modificate prin legea 90/2007, care preia dispoziţiile H.G. 1294/2001 şi pentru militarii pensionaţi înainte de anul 2001.
    Toate aspectele menţionate mai sus demonstrează clar că legiuitorul a încălcat legislaţia în vigoare, diminuând ilegal, prin OUG1/2011, unele pensii ale militarilor, care nu mai erau pensii militare de stat, omiţând aplicarea dispoziţiilor legale şi constituţionale referitoare la menţinerea în plată a pensiei în cuantumul rezultat conform legii anterioare (respectiv Legea 164/2011), în situaţia că, prin recalculare, ar fi rezultat o pensie mai mică. Legiuitorul nu a vrut să ţină seama de faptul că, din momentul intrării în vigoare a legii 119/30.062010, pensiile militare nu mai existau, acestea devenind pensii publice de asigurări sociale, deci trebuiau tratate în această calitate, nu ca pensii militare de stat.
    Ca urmare a nesocotirii dispoziţiilor legale menţionate, un număr apreciabil de pensionari militari suportă o măsură luată cu nerespectarea legislaţiei în vigoare.
    A.N.C.M.R.R. îşi exprimă speranţa şi cerinţa ca această nedreptate să fie eliminată cât mai curând posibil, aşa cum a promis actualul Guvern.
    ŞEFUL SERVICIULUI JURIDIC
    Cdor.(r) Alexandru CONSTANTIN
    preluare dupa blogul ANCMRR

    RăspundețiȘtergere
  35. Domnule Constantin, ceva imi scapa. V-a cuprins mila, marinimia sau orice altceva ce rimeaza cu ultimul cuvant, dupa ani de prostitutie in grup (ancmrr + politicul) din iubire de firfiric, uitand tot ceea ce ar trebui sa exprime "spiritul de corp"? Este jenant, foarte jenant, dar tot va voi transmite in acord deplin cu traditia "La multi ani!"
    P.S. Observ ca nu va scapa niciun site in care sa va introduceti marea stire... Ati primit acceptul lui Cashcheta? Altfel, "o fi bine, domnule..."

    RăspundețiȘtergere
  36. SI SA NU UITAM CA PE 13 IUNIE LA CAMERA DEPUTATILOR DIN "INITIATIVA" DL. DOBRITOIU SI A USL, S-A ANULAT P.L. 758/2011, DEPUS LA SENAT DE CATRE USL IN 15 DECEMBRIE 2011, SI APROBAT IN PROCEDURA DE URGENTA PE 14 APRILIE 2012 , REVENIREA CUANTUMULUI PENSIILOR TAIATE ABUZIV, ASA CUM ARATA IN COMUNICATUL ANCMRR, CHIAR DACA NU NE PLAC CEI DE LA ANCMRR.
    PRINTRE INITIATORI S-A AFLAT DL. CINDREA DE LA SIBIU , PRESEDINTELE COMISIEI DE MUNCA DIN CAMERA DEPUTATILOR , CARE A SEMNAT SI PENTRU ANULAREA LUI ALATURI DE SECRETARUL COMISIEI DE MUNCA ADRIAN SOLOMON AMINDOI DE LA USL.
    din informatii de la un consilier psd, fost politist, am aflat ca NICIODATA PREMIERUL PONTA NU VA SEMNA VREO OUG , PENTRU REVENIREA CUANTUMULUI DIN DECEMBRIE 2010 AL PENSIILOR DESFIINTATE SI TAIATE.
    CUM RAMINE CU SPERANTA IN USL ??? APA DE PLOAIE ....

    RăspundețiȘtergere
  37. Ziua Marii Uniri serbata in stil dambovitean, in ton cu tandemul Basescu-Ponta, respectiv de Col Dogaru si Col Tudor- vicepresedintele coordonator pe Bucuresti si Ilfov: coroane de flori la acelasi monument al eroilor, in aceeasi zi, dar la ore diferite! ...
    Iata istoricul acstei noi actiuni de fronda si dezbinare, care nu foloseste la nimic SCMD-ului:

    CE ANUNTA DOGARU:
    În data de 29 noiembrie 2012, 13:27, Sindicatul Militarilor a scris:
    In cadrul manifestarilor dedicate Zilei Nationale a Romaniei, ramanand credincios principiului echidistantei fata de partidele politice, SCMD va depune coroane de flori in cadrul unei actiuni comemorative, in amintirea celor aproape 1 milion de romani jertfiti sub arme in Razboiul de Reintregire (1916-1918), la Cotroceni, la Monumentul Leu. Actiunea va avea loc sambata, 1 Decembrie, intre orele 12.00-13.00.
    Data fiind situatia critica de sanatate a vicepresedintelui cu organizarea, rugam Birourile Operative ale filialelor din Bucuresti si Ilfov sa ia masuri in consecinta.
    Ii invitam la acesta actiune pe toti romanii patrioti.
    PRESEDINTELE SCMD,
    Col. (r) dr. Mircea DOGARU

    CE ANUNTA TUDOR:
    DEPUNERI DE COROANE ,MAINE , SÂMBĂTĂ ,1 DECEMBRIE 2012
    Maine , SÂMBĂTĂ 1 DECEMBRIE 2012 ,ORA 10.00, LA STATUIA "LEUL " ,BIROUL OPERATIV AL FILIALEI VA DEPUNE O COROANA DE FLORI IN CINSTEA ȘI MEMORIA TUTUROR CELOR CARE S-AU JERTFIT PENTRU PROPĂȘIREA ȘI UNITATEA NEAMULUI ROMANESC!
    SUNTEM ONORAȚI SA SA VA INVITAM SA LUAȚI PARTE LA ACEASTA SOLEMNITATE PE TOȚI CEI CARE AVEȚI PUTIN TIMP LA DISPOZIȚIE, PE TOȚI CEI CARE SIMȚIȚI ROMÂNEȘTE!
    ASA SA NE AJUTE DUMNEZEUL!
    BIROUL OPERATIV AL FILIALEI SECTOR 6 A SCMD

    Asta da unitate si camaraderie in SCMD! Ar fi interesant cum explica aceasta atitudine dl Col Tudor.
    Sindicalistul nedumerit

    RăspundețiȘtergere
  38. LA MULTI ANI ROMANIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    www.variantacojocaru.ro

    RăspundețiȘtergere
  39. Un mesaj pentru Mos Teaca:
    Ti-am citit astazi scuzele si explicatiile, mincinos batran. Pai tu stiai din mai ca Ponta nu vrea sa revina la pensiile vechi, de-aia ne-ai aburit toata vara cu comisia lui peste, revenirea in doi pasi si alte baliverne. Acum ca ti-a ajuns cutitul la os si ai aflat ca noi rezervistii din sectorul 6 cu pensiile taiate nu te votam cu asta te lauzi? Ca ai degradat niste civili care nici nu stiau ca au fost avansati si ca l-ai dat afara pe hotul ala de Zisu? Alte realizari de genul asta nu mai ai? Mai bine ti-ai da demisia si ai disparea de unde ai aparut, ca nimic nu ai facut nici pentru noi, nici pentru Armata. Ai trancanit numai intruna pe sticla, fara sa faci in realitate nimic, carciumarule hot! Te-ai crezut smecher, lasa ca vezi tu la vot!

    RăspundețiȘtergere
  40. Mos Teaca e... bisnitarul turnator si ciorditor. O vina incomensurabila cu orice alta vina.

    RăspundețiȘtergere
  41. CITITI CE A SCRIS S.C.M.D.CURTEA DE ARGES!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere

Este binevenit oricine doreste sa comenteze! Rugam sa va inserati numele si datele de contact, din respect fata de cititori. Atacurile la persoana, injuriile, opiniile fara legatura cu subiectul prezentat vor fi sterse. Persoanele care doresc raspunsuri sau precizari oficiale, trebuie sa se adreseze conform "Normelor de comunicare in cadrul SCMD" (afisate pe pagina Secretariatului General al SCMD.