joi, 28 ianuarie 2016

SCRISOARE DESCHISA PE ADRESA GUVERNULUI



                             Stimate domnule Prim-Ministru al României,

          Populaţia României a privit cu încredere învestitura unui Guvern de tehnocraţi, Guvern care ar fi trebuit să repare din greşelile făcute de actuala clasă politică. Una din greşelile despre care tocmai am amintit a fost tratarea cu dispreţ a situaţiei pensionarilor militari care, în intervalul 2010 - 2012 au fost supuşi unor avalanşe de recalculări ale drepturilor lor legitime, unii dintre ei plătind cu viaţa această situaţie de incertitudine socială. Nu putem să uităm cazul pensionarului militar care a decedat scriindu-i Preşedintelui României şi solicitându-i, nimic altceva decât, respect.
          Actuala situaţie geo-politică din zona Mării Negre reclamă atenţie sporită pentru România. După cum vedeţi, în Republica Moldova, suntem în iminenţa punerii în aplicare a teoriei războiului hibrid, concept patentat şi verificat de Rusia şi în alte zone în care a dorit să îşi întarească poziţia.
          In această situaţie în care, în Republica Moldova, criza politică este pe cale să facă implozie, în situaţia în care Europa, aproape a picat examenul în materia crizei refugiaţilor manifestând dificultăţi şi faţă de intensificarea activităţilor teroriste, Romania s-a gândit să “ chinuie “ , din nou, categoria socială a pensionarilor militari. Astfel, am luat la cunoștință, prin intermediul reprezentanților Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) filiala Iași, de nemulțumirile membrilor acestei asociații cu privire la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2015, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016.
          In fond, nu este altceva decat un nou raţionament de calcul pentru pensiile militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, raţionament care ar scoate din baza de calcul, sporurile şi alte drepturi băneşti cuvenite, gratificaţii care până în momentul apariţiei acestui act normativ erau adunate la salariile lunare brute, generând astfel pensii mai mari. Cu alte cuvinte, întelegem că teoria drepturilor câştigate este opţională pentru România,. Am fi putut întelege, deşi este aproape imposibil de înţeles, o astfel de masură, dacă aceasta ar fi fost luată de un Guvern politic, însă nu pricepem de ce un Guvern tehnocrat apelează la astfel de practici, specifice mai mult răfuielilor politice.
          Aspectul normativ criticat era reglementat corect de Legea 223/2015 care a fost însă paralizată de prevederile ordonanţei  menţionate.
          Precizam ca Legea 223/2015 a fost promulgată de Preşedintele României, deci a trecut cu bine de controlul de constituţionalitate astfel încât nu înţelegem de ce Guvernul doreşte să lipsească de efecte un astfel de act normativ printr-un alt act normativ ierarhic inferior ?
          Intr-un stat civilizat, pensionarii nu se regăsesc în stradă, protestând pentru respectarea unui act normativ aflat în vigoare. De fapt ,ceea ce cer Sindicatele Cadrelor Militare Disponibilizate nu este altceva decât respectarea unei legi promulgate în anul 2015.
          Am ajuns în situaţia în care în România, nu se mai protestează pentru noi privilegii, pentru măriri de salarii, pentru măsuri în plus de protecţie socială ci pentru respectarea legii.
          Domnule Prim –Ministru Dacian Cioloş, nu trebuie să uităm că în această situaţie de presiune de la graniţa României, pensionarii militari pot reprezenta garanţia apărării suveranităţii naţionale.
          Având în vedere toate cele precizate, vă rugăm să vă exprimaţi un punct de vedere public cu privire la efectele OUG 57/2015, iar în măsura în care se confirmă faptul ca acest act normativ are prevederi mai puţin favorabile decât dispoziţiile Legii 223/2015, vă rugăm să reanalizaţi politica Guvernului faţa de pensionarii militari şi să lăsaţi Legea 223/2015 să îşi producă efectele juridice proprii.

Cu respect,
Sorin Avram Iacoban
Deputat PSD de Iasi