marți, 19 februarie 2013

RECALCULAREA PENSIILOR SPECIALE ,O BOMBĂ ATOMICĂ ! ( Victor Ponta).



Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu a declarat astazi , că un audit făcut în mandatul său a arătat că recalcularea pensiilor militare s-a făcut neprofesionist, cu mari greşeli, iar statul trebuie să plătească 200.000 de lei în plus, instituţiile abilitate urmând să stabilească vinovaţii.

"Procesul de recalculare a pensiilor militare a adus nişte realităţi în sistem absolut anacronice, subofiţerii aveau pensii mai mari decât generalii, ori aşa ceva nu se întâmplă în nicio armată. În urma procesului de auditare a reieşit faptul că s-a lucrat foarte repede, neprofesionist, sunt greşeli mari. Cu alte cuvinte, statul trebuie să plătească o sumă care excede 200.000 de lei în plus. Pe de altă parte, tot în urma procesului de auditare a rezultat faptul că vreo câteva mii bune de dosare nu au fost procesate, iar procesul a fost declarat închis în baza legii, îndeplinindu-se termenul", a declarat Dobriţoiu.

El a adăugat că "acestea sunt indicii serioase că acolo s-a întâmplat ceva neplăcut, având în vedere faptul că a fost o decizie politică pentru finalizarea acestui proces într-un termen foarte scurt".

"Preocuparea noastră în momentul în care am văzut dimensiunea lipsei de profesionalism în soluţionarea acestui proces şi a impactului deosebit de mare pe care îl are pe buget... am constatat că bugetul de achiziţii al Ministerului Apărării se îndreaptă către alte zone, ceea ce a generat şi generează serioase lacune privind creşterea capacităţii operaţionale a forţelor noastre armate în calitate de aliat", a mai spus fostul ministru al Apărării.

Întrebat cine sunt vinovaţii, senatorul PNL a răspuns: "Vinovaţii vor fi stabiliţi de către organele îndrituite ale statului, ale acestui stat de drept".
El a precizat însă că aceste nereguli s-au întâmplat în timpul mandatului lui Gabriel Oprea la conducerea MApN. Dobriţoiu a spus, răspunzând unei întrebări, că nu are informaţii că s-ar fi început cercetări ale parchetului împotriva lui Gabriel Oprea.

Întrebat dacă el a sesizat parchetul în privinţa acestor nereguli, Dobriţoiu a răspuns: "Procesul de auditare s-a încheiat cu un raport care a evidenţiat aspectele pe care le-am spus adineauri, iar raportul a rămas definitiv după două săptămâni de la date emiterii lui. Termenul acesta de două săptămâni era necesar în baza legii pentru a permite instituţiilor care au fost implicate în procesul de recalculare să aducă şi alte elemente probatorii privind corectitudinea calcului pensiilor, iar raportul a rămas final din 27 decembrie anul trecut".


Calculul pensiilor speciale a inclus lucruri anormale, existând informaţii conform cărora în special în zona militară nu au existat adeverinţe, a declarat luni seară premierul Victor Ponta. "Aici e o chestie extrem de importantă, s-au recalculat, printr-o mare minciună a Guvernului Boc. Pensii speciale, nici nu-mi mai aduceti aminte. Asta e o alta bomba atomică. Dati-mi voie sa le dezamorsez pe rand. Sigur am si eu informaţii despre faptul ca la pensiile speciale, armata, politie, la calcule au fost niste lucruri anormale. În special in zona militara nu prea erau adeverintele, militarii nu au carte de munca. Pe de alta parte sa spui ca le recalculezi si le tai mi se pare cea mai proasta solutie",a spus Ponta la Realitatea TV.

Premierul Victor Ponta a declarat, anterior, că, în opinia sa, trebuie găsită o altă soluţie legislativă în ceea ce priveşte calcularea pensiilor militare, el arătând că nu este vina celor cărora li s-a calculat în plus şi că dacă cei de la stat au greşit, calculând în plus, atunci să plătească ei. "Înţeleg că au fost nişte probleme, m-a informat ministrul Apărării, ministrul Muncii. Trebuie să vedem cum să facem în aşa fel încât pe de o parte să calculăm corect şi pe de altă parte să nu stârnim o nouă panică, adică oamenii să creadă că le scade cineva pensia. Nu cred că asta e ideea", a spus Ponta.

El a arătat că este vorba despre o situaţie delicată, pentru că s-au făcut erori în calcul. "Pe de altă parte, nu poţi să vii să spui oamenilor că dacă s-au făcut erori în jos - sigur că poţi să le măreşti pensia - dar dacă s-au făcut erori în a calcula mai mult decât era, să începi să-i spui omului acum că de fapt îi tai din pensie... e foarte complicat", a spus Ponta.

Întrebat dacă li se va tăia din pensie celor care au primit mai mult, Ponta a precizat: "Părerea mea e că trebuie să găsim o altă soluţie legislativă. Nu e vina omului, e vina celor care au calculat din instituţiile statului şi să te duci să te întorci iar împotriva oamenilor mi se pare anormal. Şi mi se pare că, dacă a greşit statul, nu plăteşte omul. Dacă au greşit cei de la stat, plătesc cei de la stat".


Dan Moraru

luni, 18 februarie 2013

PRIMUL MINISTRU VORBESTE DIN NOU DESPRE RECALCULAREA PENSIILOR MILITARE: E o situație delicată; nu putem stârni o nouă panică!



Premierul Victor Ponta a declarat astazi că este "foarte complicat" subiectul recalculării pensiilor militarilor, deoarece s-au făcut mai multe erori de către guvernările precedente și el personal nu vrea să taie nicio pensie.
Ponta a precizat că nu s-a fixat un termen precis pentru această recalculare.

"Înțeleg că a fost niște probleme, trebuie să vedem cum facem în așa fel încât să calculăm corect, pe de altă parte să nu stârnim o nouă panică, adică oamenii să creadă că le scade cineva pensia, nu cred că asta e ideea. E o situație delicată, pentru că s-au făcut erori în calcul, pe de altă parte, repet, nu poți să vii să începi acum să le spui oamenilor că dacă s-au făcut erori în a calcula mai mult decât era, să începi să-i spui omului acum că de fapt îi tai din pensie, e foarte complicat", a declarat premierul.

"Părerea mea este că trebuie să găsim o altă soluție legislativă, nu e vina omului (că a primit mai mulți bani decât trebuia să primească la recalculare, n.red.), e vina celor care au calculat din instituțiile statului și să te duci să te întorci iarăși împotriva oamenilor mi se pare anormal și mi se pare că dacă a greșit statul, nu plătește omul, dacă au greșit cei de la stat, plătesc cei de la stat", a completat premierul.


Dan Moraru

joi, 14 februarie 2013

PENSIILE MILITARILOR VOR FI RECALCULATE DEOARECE S-AU CONSTATAT GREŞELI LA STABILIREA CUANTUMULUI PRIN APLICAREA LEGII NR. 263/ 2010 PRIVIND SISTEMUL UNITAR DE PENSII PUBLICE


Declaratia apartine ,potrivit Agerpres, ministrului Muncii, care a mai precizat : 

"Am înţeles că s-a creat o confuzie în urma emisiunii tv de aseară în care am vorbit despre pensiile militarilor şi am spus că acele pensii care au fost calculate greşit se vor recalcula (...) Nu am spus că luăm toate pensiile din România şi le recalculăm " .



Intr-un comunicat al Ministerului Muncii se arată ca:
"În perioada 2005-2008, s-a realizat recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii, în conformitate cu principiile şi algoritmul de calcul prevăzut de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare. Începând cu data de 1 ianuarie 2011, sistemul public de pensii este reglementat de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, act normativ care abrogă prevederile Legii nr.19/2000.Scopul Legii nr. 263/2010 a fost acela de a reforma sistemul public de pensii în vederea asigurării sustenabilităţii acestuia. Prin Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor au fost recalculate toate pensiile de serviciu stabilite în baza actelor normative cu caracter special, pe baza principiilor care reglementează sistemul public de pensii,principii care s-au regăsit atât în Legea nr.19/2000 ,cât şi în Legea nr.263/2010".

Potrivit Ministerului Muncii, recalcularea pensiei va fi făcută în contextul în care pensionarul a realizat stagii de pensionare după data înscrierii la pensie sau dacă prezintă dovezi suplimentare faţă de cele depuse iniţial la dosarul de pensionare.
"În situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun,PRIN DECIZIE DE REVIZUIRE(art.107 din Legea nr.263/2010).Sumele rezultate în urma revizuirii se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor.Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare, prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condiţiile legii", se mai arată în comunicatul Ministerului Muncii.

Mariana Câmpeanu s-a referit si la prevederile art.107 din Legea nr. 263/ 2010, potrivit căruia "în situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială, operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire".

"Acesta este un principiu de bază al Legii pensiilor. Pensiile se recalculează dacă o persoană aduce un stagiu în plus sau dacă se constată o greşeală.  Ţinând cont de faptul că foarte mulţi militari sunt nemulţumiţi şi au făcut cereri, le vom recalcula pensiile. Pe rolul instanţelor se află peste 25.000 de procese. Este normal ca acele pensii care sunt contestate să se recalculeze", a subliniat ministrul Muncii care a adăugat că "nu este nevoie ca pensionarii militari să facă o revenire cu privire la cuantumul stabilit"

Va reamintesc ca Mariana Câmpeanu a afirmat la Realitatea TV că la Ministerul Apărării se lucrează la o propunere legislativă care ar trebui să corecteze actuala situaţie.
"În legătură cu pensiile militarilor trebuie să spun că, la Ministerul Apărării Naţionale şi probabil şi la celelalte structuri, se lucrează la revenirea la o lege care să-i privească direct.O să ne vină şi nouă  pentru analiză şi pentru a pune în practică acest lucru. Este foarte greu acum să spui celor care au acum 9.000 de lei pensie că o să le scazi pensia şi celor cărora printr-o nedreptate li s-a scăzut pensia să le adaugi. Este foarte greu de făcut acest lucru", a afirmat ministrul Muncii,care a anunţat totodata că, la martea viitoare, va merge la Comisia de muncă din Camera Deputaţilor, împreună cu Avocatul Poporului, pentru a discutat aspecte legate de pensiile de serviciu.

Dan Moraru

TOATE PENSIILE TREBUIE RECALCULATE PENTRU CĂ AU FOST FĂCUTE GREŞELI ?!




In direct la emisiunea Realitatea la raport din 13 februarie ministrul Muncii Mariana Câmpeanu a anuntat o nouă recalculare a pensiilor.

Toate pensiile trebuie recalculate pentru că au fost făcute greşeli” sustine doamna ministru,declarand  si  că vor fi făcute modificări in privinţa pensiilor militarilor.

"Marţi chiar mergem în Parlament la comisia de Munca sa discutam pe aceste probleme, dar în legătură cu pensiile militarilor la Ministerul Apararii si la celelalte structuri se lucreaza la revenirea la o lege care sa ii priveasca direct", a spus Câmpeanu.

"Este foarte foarte greu acum sa spui...celor care au 9 mii de lei pensia, sa le scazi, iar celor care printr-o nedreptate s-a scazut pensia, sa le adaugi. E foarte greu de indreptat pentru ca trebuie facuta o alta recalculare, toate pensiile trebuie recalculate pentru ca nu au fost multe dintre ele corect facute", a adăugat ministrul.


Opinia mea despre  maniera de abordare a problemei de catre doamna ministru si solutiile enuntate ? Cred ca nu asa trebuie procedat.
PDV-ul mai tarziu.

Dan Moraru