marți, 19 februarie 2013

RECALCULAREA PENSIILOR SPECIALE ,O BOMBĂ ATOMICĂ ! ( Victor Ponta).



Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu a declarat astazi , că un audit făcut în mandatul său a arătat că recalcularea pensiilor militare s-a făcut neprofesionist, cu mari greşeli, iar statul trebuie să plătească 200.000 de lei în plus, instituţiile abilitate urmând să stabilească vinovaţii.

"Procesul de recalculare a pensiilor militare a adus nişte realităţi în sistem absolut anacronice, subofiţerii aveau pensii mai mari decât generalii, ori aşa ceva nu se întâmplă în nicio armată. În urma procesului de auditare a reieşit faptul că s-a lucrat foarte repede, neprofesionist, sunt greşeli mari. Cu alte cuvinte, statul trebuie să plătească o sumă care excede 200.000 de lei în plus. Pe de altă parte, tot în urma procesului de auditare a rezultat faptul că vreo câteva mii bune de dosare nu au fost procesate, iar procesul a fost declarat închis în baza legii, îndeplinindu-se termenul", a declarat Dobriţoiu.

El a adăugat că "acestea sunt indicii serioase că acolo s-a întâmplat ceva neplăcut, având în vedere faptul că a fost o decizie politică pentru finalizarea acestui proces într-un termen foarte scurt".

"Preocuparea noastră în momentul în care am văzut dimensiunea lipsei de profesionalism în soluţionarea acestui proces şi a impactului deosebit de mare pe care îl are pe buget... am constatat că bugetul de achiziţii al Ministerului Apărării se îndreaptă către alte zone, ceea ce a generat şi generează serioase lacune privind creşterea capacităţii operaţionale a forţelor noastre armate în calitate de aliat", a mai spus fostul ministru al Apărării.

Întrebat cine sunt vinovaţii, senatorul PNL a răspuns: "Vinovaţii vor fi stabiliţi de către organele îndrituite ale statului, ale acestui stat de drept".
El a precizat însă că aceste nereguli s-au întâmplat în timpul mandatului lui Gabriel Oprea la conducerea MApN. Dobriţoiu a spus, răspunzând unei întrebări, că nu are informaţii că s-ar fi început cercetări ale parchetului împotriva lui Gabriel Oprea.

Întrebat dacă el a sesizat parchetul în privinţa acestor nereguli, Dobriţoiu a răspuns: "Procesul de auditare s-a încheiat cu un raport care a evidenţiat aspectele pe care le-am spus adineauri, iar raportul a rămas definitiv după două săptămâni de la date emiterii lui. Termenul acesta de două săptămâni era necesar în baza legii pentru a permite instituţiilor care au fost implicate în procesul de recalculare să aducă şi alte elemente probatorii privind corectitudinea calcului pensiilor, iar raportul a rămas final din 27 decembrie anul trecut".


Calculul pensiilor speciale a inclus lucruri anormale, existând informaţii conform cărora în special în zona militară nu au existat adeverinţe, a declarat luni seară premierul Victor Ponta. "Aici e o chestie extrem de importantă, s-au recalculat, printr-o mare minciună a Guvernului Boc. Pensii speciale, nici nu-mi mai aduceti aminte. Asta e o alta bomba atomică. Dati-mi voie sa le dezamorsez pe rand. Sigur am si eu informaţii despre faptul ca la pensiile speciale, armata, politie, la calcule au fost niste lucruri anormale. În special in zona militara nu prea erau adeverintele, militarii nu au carte de munca. Pe de alta parte sa spui ca le recalculezi si le tai mi se pare cea mai proasta solutie",a spus Ponta la Realitatea TV.

Premierul Victor Ponta a declarat, anterior, că, în opinia sa, trebuie găsită o altă soluţie legislativă în ceea ce priveşte calcularea pensiilor militare, el arătând că nu este vina celor cărora li s-a calculat în plus şi că dacă cei de la stat au greşit, calculând în plus, atunci să plătească ei. "Înţeleg că au fost nişte probleme, m-a informat ministrul Apărării, ministrul Muncii. Trebuie să vedem cum să facem în aşa fel încât pe de o parte să calculăm corect şi pe de altă parte să nu stârnim o nouă panică, adică oamenii să creadă că le scade cineva pensia. Nu cred că asta e ideea", a spus Ponta.

El a arătat că este vorba despre o situaţie delicată, pentru că s-au făcut erori în calcul. "Pe de altă parte, nu poţi să vii să spui oamenilor că dacă s-au făcut erori în jos - sigur că poţi să le măreşti pensia - dar dacă s-au făcut erori în a calcula mai mult decât era, să începi să-i spui omului acum că de fapt îi tai din pensie... e foarte complicat", a spus Ponta.

Întrebat dacă li se va tăia din pensie celor care au primit mai mult, Ponta a precizat: "Părerea mea e că trebuie să găsim o altă soluţie legislativă. Nu e vina omului, e vina celor care au calculat din instituţiile statului şi să te duci să te întorci iar împotriva oamenilor mi se pare anormal. Şi mi se pare că, dacă a greşit statul, nu plăteşte omul. Dacă au greşit cei de la stat, plătesc cei de la stat".


Dan Moraru