luni, 14 octombrie 2013

IN GARNIZOANA IASI DE “ZIUA DISTINSILOR VIZITATORI”



Sau RESPECT pentru vechea garda

Chiar daca generatiile se schimba,ramanem cu totii atasati spiritului de corp si de camaraderie,precum si respectului pentru cei care de-a lungul timpului au slujit patria sub drapel”

Cu aceste cuvinte ,desprinse convingator din nu prea indepartatele placute amintiri ale lucrului impreuna cu multi dintre actualii pensionari,comandantul Bg.15 Mc.”Podu Inalt”,dl.gl.bg.dr.Vasile Roman a intampinat in Punctul de Comanda,un grup de militari in rezerva invitati sa participe alaturi de militarii activi, la o secventa dintr-un exercitiu de pregatire,desfasurat sub denumirea “Dobrogea 13”.

Onorati,am participat la acest eveniment cel putin la fel de emotionati ca in tinerestile noastre inceputuri,doritori sa aflam cum si cu ce se mai lucreaza astazi in armata si sa-i vedem la lucru pe mai tinerii nostri camarazi.

Stiam ca multe s-au schimbat si ca foarte multe nu mai seamana cu cele de altadata.
Realitatea a intrecut insa toate asteptarile.
Profesionistii nostri (de toate gradele si specialitatile militare) isi merita firesc locul in randul profesionistilor NATO.
Cunostintele,deprinderile,lejeritatea utilizarii celor mai moderne tehnici si tehnologii de lucru specifice,de comunicare si de coordonare, demonstreaza ca nu sunt cu nimic mai altfel.

Am fi vrut sa le transmitem ceva din expertiza noastra profesionala si de ce nu,din experienta noastra de viata.
Am renuntat.
Pentru ca nu stiam daca le mai puteam spune ceva de ieri,care sa le fie de folos azi ! 
Poate doar,ceva despre spiritul de corp si nevoia de permanenta lui primenire.....
Si poate,un indemn spre iubirea de patrie,chiar daca vremurile nu prea o mai poarta....  

Am ramas cu mandria ca am cunoscut indeaproape cativa dintre reprezentantii unei noi generatii de inalta clasa.
Si cu satisfactia ca prin nivelul profesional, cultural si prin comportamentul social al acestora, armata a devenit un corp de elita al societatii.

Si nu sunt vorbe mari.

Multumim domnule general Roman !

Col.r.Dan Moraru