vineri, 18 octombrie 2013

A VENIT MOMENTUL SA IESIM DIN TRANSEE !
De ce sa nu primesti mai mult?
(Sau adevarul despre stadiul proiectului Legii Pensiilor militare de stat)
Este aproape sigur ca de la 1 ianuarie 2014 vor intra in vigoare noii coeficienti de salarizare pentru bugetari, deci si pentru militari. Adica se va aplica integral Legea 284/2010 - legea cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.

De ce ne priveste si pe noi ?
Pentru ca in varianta proiectului Legii pensiilor militare,in SECTIUNEA a 5-a, Actualizarea pensiilor,la art.56., se spune asa:
„Cuantumul pensiilor militare se actualizează după cum urmează:
a) ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul pentru gradul profesional deţinu şi/sau solda funcţiei/salariul de bază al funcţiei îndeplinite/indemnizatia lunară ale cadrelor militare ori funcţionarilor publici cu statut special, potrivit gradului militar/profesional şi funcţiei maxime avute la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu, în raport cu procentul de stabilire a pensiei în condiţiile prevăzute la art. 28 -30, 38 şi art. 105. Cadrele militare pot opta pentru baza de calcul cea mai avantajoasă luată în considerare la calculul pensiei;
b) în funcţiei de posibilitătile financiare, în cursul executiei bugetare, prin indexare cu un procent care să acopere cu până la 100% rata inflatiei, prin hotărâre a Guvernului;
c) în situaţiile în care măsurile de protectie socială prevăzute la lit. b) se regăsesc în majorarea soldelor de grad/salariilor pentru gradul profesional şi/sau soldelor de funcţiei/salariilor pentru funcţiile îndeplinite ale cadrelor militare ori funcţionarilor publici cu statut special în activitate, actualizarea pensiilor se efectuează în condiţiile prevăzute la lit. a)”

Si ce-i cu asta ?
Din datele pe care le avem,rezulta ca ASTAZI,fara a fi majorate, soldele activilor (soldele functiilor de baza (funcţie + grad + gradaţii) sunt mult mai mari decat pensiile noastre!  

Iata doua exemple:

Coeficientii de ierahizare (solda/salariul de functie)
Funcţii corespunzătoare gradului de locotenent-colonel, căpitan-comandor, comisar de poliţie/ penitenciare
S
62
68
4,51
5,23
Funcţii corespunzătoare gradului de maior, locotenent-comandor, subcomisar de poliţie/ penitenciare
S
56
61
3,89
4,40

Solde de grad:
- locotenent-colonel, căpitan-comandor, comisar de poliţie/ penitenciare
441 lei
- maior, locotenent-comandor, subcomisar de poliţie/ penitenciare
432 lei


Concluzia:
Fara legea pensiilor militare, ramanem “pe loc”,legati de punctul de pensie si de posibilitatile bugetare.
Spre exemplificare,in cazul meu,daca ar fi ramas Legea 164/2001 (pensie militara) astazi,pe baza soldelor existente, cuantumul pensiei ar fi fost cu cel putin 35% mai mare!

Ce trebuie sa facem?
Sa ne mobilizam si sa punem din nou piciorul in pragul USL-ului,care ne-a promis “tot” si atat!
Pentru ca ,nici vorba ca proiectul legii pensiilor militare sa “intre” de la 1 ianuarie 2014!
Inclusiv dl.Dusa (ba chiar si altii de-ai nostri) ne adoarme zicand ca ar fi blocat la Ministerul Muncii.
Fals ! Sau rea credinta?
Ciorna nici nu a parasit birourile Ministerului Apararii!
O recunoaste public d-na Otilia Sava ,secretar de stat la M.Ap.N.:
“La aceasta data (05.09.n.n.) proiectul de act normativ se afla in etapa de definitivare care se parcurge la nivelul MapN si nu se poate anticipa momentul declansarii procesului urmator, respectiv intrarea lui in dezbatere publica”.
Asa ca drumu-i lung.Nici la primavara nu va intra in comisiile parlamentare.
Si atunci,ce-i de facut?
Pai ce-am facut si cu PDL-ul.
Este momentul sa la spunem si celor de acum ca nu am incheiat nici un pact de tacere!Iar USL-ul nu crede decat in numar si in puterea strazii.
Haideti sa-i trezim din letargia automultumirii ,sa iesim din nou si sa le spunem PSD-ului,UNPR-ului,PC-ului si PNL-ului ca trebuie sa se tina de cuvant. Sa-si mobilizeze parlamentarii si sa scoata Legea pensiilor militare!
Asta daca mai avem noi dorinta de a le spune !
Pentru ca pe multi dintre noi ,de un an de zile nu ia mai interesat nimic.Nu i-am mai văzut la nici o actiune,la nici o adunare, cu sau fara ordine de zi,nici macar pe la sediu n-au trecut,ca altadată,sa afle ce se mai intamplă si să bodogănim impreună impotriva celor care ne-au nedreptătit.

Asa au ajuns colegii nostri, multumiti cu câtiva bănuti, să-i zică răului – bine, uitând că ne-am constituit in sindicatul cadrelor militare pentru a ne ajuta la nevoie, pentru a ne fi aproape unul altuia, nu pentru a fi răsplătiţi pe merit sau nemerit.

Haideti deci afara din transee! 

Incepem marti 22 octombrie ora 10.30 la Cercul Militar cu stabilirea Calendarului actiunilor de protest.Pentru ca nu mai avem ce astepta.
 
Ziua Unirii este un termen rezonabil.
Pentru ca despre 24 ianuarie (2011 mai ales) vorbesc si isi amintesc "cu drag" cei care ne-au promis toata marea cu tot cu sare.
De aceea cred ca la sediile celor trei din USL ar fi bine sa repetam macar un  "videoclip"  din filmul zilei mai sus pomenite.

Asa,ca sa nu uite ca pe lume mai sunt si necazuri...

Col.r. Dan Moraru