duminică, 6 octombrie 2013

Cum se calculeaza valoarea neta a pensiei reintregite?
Fiecare rezervist militar care se incadreaza in prevederile Legii 241/2013 va primi o noua decizie pentru punerea in plata a drepturilor de pensie.
Valoarea neta a pensiei reintregite se stabileste conform algoritmului publicat in ultimul numar al Observatorului Militar ( http://www.mapn.ro/publicatii/2013/obs/37.pdf) astfel :
1.   Din cuantumul brut al pensiei din decembrie 2010 se scad 740 de lei;
2.   La suma ramasa, se aplica 5,5% pentru CASS (contributia de asigurari sociale de sanatate);
3.   Valoarea CASS rezultata  plus 1.000 de lei se scad din cuantumul brut;
4.   La suma rezultata, se aplica procentul de 16% pentru impozit;
5.   Valoarea neta a pensiei (ceea ce se va primi pe card sau direct de la postas) se obtine prin scaderea din cuantumul brut a sumei rezultate prin adunarea celor doua retineri – CASS + impozit.
Pentru pensionarii care, au realizat stagii de cotizare dupa trecerea in rezerva, la cuantumul brut al pensiei din decembrie 2010 se adauga cuantumul aferent perioadei de cotizare,apoi, pentru obtinerea cuantumului net al pensiei, se urmeaza algoritmul descris mai sus.

Si iata cum statul fura din nou.Pe cei care au realizat stagii de cotizare dupa trecerea in rezerva si au inca o pensie.Asta insemnand de la cateva sute pana la maximum 1000 lei ,care nu ar trebui impozitate.Dar  “prietenii” de la Casa de Pensii adauga acest cuantum perioadei de cotizare dijmuindu-l la gramada.

Col.r.Dan Moraru