sâmbătă, 27 aprilie 2013

CE AI PRIMIT, ŢI SE VA LUA !



Căci tot celui ce are i se va da şi-i va prisosi, iar de la cel ce n-are şi ce are i se va lua.” (Matei 25,14-30)

(Comentariu la o scrisoare)

E-mail-ul de mai jos l-am primit de la un coleg rezervist, unul dintre beneficiarii "falsului intelectual" promovat de Casa de Pensii Sectorială a MApN, care” independent” de voinţa acestuia i-a “modificat încadrarea în grupele de muncă, în scopul creşterii cuantumului pensiei, urmărind” să-i "închidă gura".
Iată conţinutul:
“Astăzi, 18.04.2013, am fost invitat la CMJ pentru a mi se aduce la cunoştinţă modificările din fişa cu locurile de muncă.

După cum ştiţi, acţiunea de acest fel a început joia trecută, în fiecare zi fiind chemaţi, în ordine alfabetică, între 30 şi 40 de pensionari militari (astăzi au fost cei cu literele G şi I).

Aflasem că, pe la mijlocul lunii februarie, Casa de Pensii Sectoriala  a MApN solicitase de la CMJ un număr de 300 de memorii originale (dosare personale). Se pare că acele memorii s-au reîntors.

Eu am fost unul dintre beneficiarii "falsului intelectual" promovat de Casa de Pensii Sectoriala a MApN, care, independent de voinţa mea, mi-a modificat încadrarea în grupele de muncă, în scopul creşterii cuantumului pensiei, urmărind să-mi "închidă gura".

Ştiam, din ultima decizie, ca pentru o perioadă de 4 ani şi 8 luni mi s-a modificat încadrarea în grupele de muncă, fiind trecut de la deosebite la speciale. După petiţii repetate am descoperit că modificările au fost făcute de către Centrul Militar Zonal Bucureşti.


Ce am constatat astăzi, din înscrisurile ce mi s-au pus în faţă:

1. La nivelul ministerului s-a constituit o comisie de analizare a documentelor emise pentru încadrarea în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii a unor cadre militare trecute în rezervă sau în retragere din MApN.


2. Statul major general a emis ordinul MS 12/2013, în care, la art. 4, se prevede analizarea doar  a perioadelor cuprinse în procesul verbal nr. CA 1/R 4370/04.03.2013 al sus numitei comisii.


3. Toate aceste perioade, individualizate pe persoane, au făcut obiectul unor transmiteri către CMJ, cu data de plecare de la Bucureşti 4 martie 2013, menţionându-se în ele deficienţele constatate la încadrarea în grupele de muncă!!!


4. Fiecare PV este semnat de şeful serviciului mobilizare, recrutare şi selecţie din direcţia personal şi mobilizare a STATULUI MAJOR GENERAL!!!


5. Prin urmare, angajaţii CMJ te anunţă, că S-A FĂCUT O GREŞEALĂ şi că perioada sau perioadele cuprinse în PV trimis de la Bucureşti nu vor mai fi în condiţii speciale, ca până acum, ci vei fi trecut la condiţii deosebite, adică, în traducere, CE AI PRIMIT ÎN URMĂ CU UN AN, ŢI SE VA LUA ÎNAPOI, prin emiterea unei noi decizii !!! 


Dacă pe parcursul perioadelor cuprinse în PV trimis de la BUCUREŞTI ai urmat vreun curs de specializare (curs comandanţi baterii, curs comandanţi divizioane, curs de stat major, curs de alpinism, curs de paraşutism etc), EŞTI GHINIONIST!!! Pentru acele perioade EŞTI ÎNCADRAT LA CONDIŢII NORMALE,  în baza art. 3 alin (2) din ordinul M 116 pentru aplicarea HG 1294 deşi în anexele la deciziile de pensionare nu apar condiţii normale pentru acele perioade!“

Colegul nostru este supărat tare.Şi-i înţeleg supărarea. 
Până la un punct.De ce?

Pentru că pe tot parcursul anului trecut şi mai cu seamă în primele luni ale anului curent, suficient de mulţi (?) rezervişti M.Ap.N membri ai SCMD, care au suferit în 2011 amputări draconice ale cuantumului pensiilor, mulţumiţi că în anul 2012 “li sa mai dat ceva”, fără să se întrebe nici o clipă “de unde li sa dat” şi “de ce li sa dat” şi care nu s-au autodenunţat pentru că au primit ceva la care nu ar fi avut dreptul, s-au retras oficial-ritos din sindicat. 

Unii,tot din aceeaşi categorie, uitând să mai plătească cotizaţia,au rămas membri “inactivi”, adicătelea membri “pe şest”. Aşa, doar ca să vadă şi ei ce se mai întâmplă ca nu care cumva să nu aibă un loc la masă, dacă se întâmplă ceva de bine.

Despre alţii? Despre cei care nu au avut” norocul” să “beneficieze” de “reconsiderarea încadrării în grupe de muncă pentru unele perioade prin aplicarea arbitrară (?) a dispoziţiilor HG S 1019/2010”, de ce să-i doară?
Se vede treaba ca pe unii dintre noi ne apropie doar necazurile,cu conditia ca sa fie si ale noastre acolo....Că dupa ce-s sacii-n telegută....
Poate ca la începuturile sindicalismului militar, supăraţi şi uniţi în furie şi compasiune, mai aveau urechi şi pentru dramele altora, chiar dacă priveau furiş-vinovat spre cuponul colegului atins mai serios la buzunar.
Să fie sănătoşi şi să lupte împreună cu Dogarul lor -ziceau unii despre ceilalţi păgubiţi sau nepăgubiti care au rămas totusi în sindicat - “Şi cum nu avem nici o vinovăţie pentru faptul că doar noi am fost cei aleşi, nu mai avem nici o treabă cu sindicatul vostru”.

De un an de zile nu ia mai interesat nimic.
Nu i-am mai văzut la nici o actiune,la nici o adunare, cu sau fara ordine de zi,nici macar pe la sediu n-au trecut,ca altadată,sa afle ce se mai intamplă si să bodogănim impreună impotriva celor care ne-au nedreptătit.

Asa au ajuns colegii nostri, multumiti cu câtiva bănuti, să-i zică răului – bine, uitând că ne-am constituit in sindicatul cadrelor militare pentru a ne ajuta la nevoie, pentru a ne fi aproape unul altuia, nu pentru a fi răsplătiţi pe merit sau nemerit.
Vai de cei ce zic răului bine şi binelui rău; care numesc lumina întuneric şi întunericul lumină; care socotesc amarul dulce şi dulcele amar!” (Isaia 5,20)

Ne lăsăm sau nu duşi de val? Aşa cum merg toţi,trebuie să mergem şi noi? Ne luăm după gura lumii? E bine să mergem orbeşte, acceptând şi zicând ca e bine ,numai pentru ca asa zic unii că e bine şi zicând că e rău, la ce zic altii că e rău?
Orice cadere este dureroasa si descurajanta,mai ales cand esti trecut de vârsta entuziasmului si cand vezi ca toata lumea parca este impotriva ta.
Dar, pentru noi ,militarii in rezerva care facem parte dintr-un corp bazat pe spirit de echipăorice cădere are un rost special.
Pentru că atunci când vine vremea să te ridici, când ai să poţi doar tu să te ridici, trebuie să poţi lua şi pe alţii aflaţi în cădere la fel ca tine.
 “De ai căzut, ridică-te; dar vezi de nu ai putea cumva să ridici şi pe alţii cu tine”.

Col.r. Dan Moraru