joi, 26 august 2010

TOTUŞI SE POATE !

PRELUARE DIN ZIARUL DE IAŞI
Foştii aviatori îşi cer înapoi pensiile

Autor: Ciprian NEDELCU
Legea pensiilor este contestata in instanta. "Acea hotarire incalca, in fapt, Conventia Europeana a Drepturilor Omului", sustin avocatii pensionarilor.
Primul dosar intentat impotriva Guvernului Boc din cauza modificarilor aduse la Legea pensiilor sta sa inceapa la Iaşi. Ieri a fost depusa actiunea in care peste 20 de fosti aviatori au dat in judecata Guvernul, iar primul termen de judecata al acestui proces a fost stabilit a avea loc pe 6 septembrie la Curtea de Apel Iaşi. "Peste 20 de fosti aviatori, actualmente pensionari, au contestat decizia
Guvernului Romaniei de a modifica Legea pensiilor. In prima faza, am solicitat instantei de judecata sa dispuna suspendarea efectelor acelor modificari, dupa care vom cere revocarea schimbarilor legislative", a declarat ieri avocata Mirela Ureche, din cadrul Baroului Bucuresti, cea care ii reprezinta in instanta pe reclamanti.
Aceasta a adaugat ca Hotarirea de Guvern nr. 737/2010, privind recalcularea pensiilor de serviciu, incalca drepturile cetatenilor Romaniei, precum si legislatia europeana in domeniu. "Clientii mei au atacat in contencios-administrativ H.G. nr. 737/2010, care este o hotarire neconstitutionala ce incalca ordinea de drept din Romania. De asemenea, acea hotarire incalca, in fapt, Conventia Europeana a Drepturilor Omului, precum si principiul separatiei puterilor in stat. Hotaririle judecatoresti au ajuns sa fie niste acte lipsite de consecinte si efecte juridice in Romania", a precizat avocata din cadrul Baroului Bucuresti,care a facut referire la faptul ca, desi unele persoane si-au cistigat drepturile banesti in instante, deciziile magistratilor nu au fost luate in considerare de guvernanti.
Mirela Ureche a mentionat ca pensionarii din aviatia civila au actionat pe principiul dreptului cistigat. "Pensia este stabilita in raport cu legislatia existenta de la acea data. De asemenea, in legislatia europeana, pensia este considerata echivalentul dreptului la proprietate. Noi speram sa obtinem o decizie favorabila, iar pensiile sa nu fie diminuate, insa, avind in vedere presiunile care se fac asupra magistratilor din Romania, vom vedea daca, in final, se va lua o decizie corecta", a opinat avocata.
Intrebata care este procentul mediu cu care au fost micsorate pensiile fostilor aviatori ieseni, odata cu intrarea in vigoare a respectivei Hotariri de Guvern, aceasta a ocolit raspunsul. "S-au facut atit de multe aprecieri, incit nu are relevanta nici cuantumul, nici procentajul. Daca unui om i se ia un singur leu din pensie, acel cetatean poate si trebuie sa-si apere dreptul", a incheiat aceasta.
Guvernul Boc a emis recent Hotarirea nr. 737/2010, privind metodologia de recalculare a categoriilor de pensii de serviciu. In urma luarii acestei decizii, cuantumul unora dintre pensii a scazut semnificativ.
Ziarul de Iasi a aratat, in luna mai, ca in topul pensiilor din judet (pe locurile 2 si 3) se afla si doi fosti aviatori care aveau pensii brute de 17.680 lei, respectiv 16.900 lei.

Comentarii

GUVERN PDL IRESPONSABIL
25/08, 06:28, postat de RADEANU
Aceasta situatie de abuz fara limite este rezultatul incompetentei clasei politice! Au furat toti, au distrus economia, au vandut si au mintit permanent poporul! Acest guvern nu are nici o scuza! De 6 ani, daca era bine intentionat, putea sa adopte masuri economice de investitii, de atragere a fondurilor europene, de stimulare a initiativei particulare! Dar, ii este mai usor sa distruga oamenii (in mod deosebit elita tarii - medici, profesori, militari, aviatori, preoti etc...) sa-i trimita la munca in strainatate!... Felicit acesti bravi pensionari! Aparati - va drepturile.

Un comentariu:

Este binevenit oricine doreste sa comenteze! Rugam sa va inserati numele si datele de contact, din respect fata de cititori. Atacurile la persoana, injuriile, opiniile fara legatura cu subiectul prezentat vor fi sterse. Persoanele care doresc raspunsuri sau precizari oficiale, trebuie sa se adreseze conform "Normelor de comunicare in cadrul SCMD" (afisate pe pagina Secretariatului General al SCMD.