vineri, 9 ianuarie 2015

MINISTRUL APARARII ANUNTA CA LA 1 FEBRUARIE PROIECTUL LEGII PENSIILOR MILITARE VA FI IN PARLAMENTVorbind despre un proiect de lege privind pensiile militare care a fost supus dezbaterii publice, Mircea Dusa a evidentiat urmatoarele :
"El (n.r. Proiectul) a fost supus dezbaterii publice, conceput împreună cu militarii, nu doar de MApN, că nu vizează legea numai militarii de la apărare, ci și de la Interne, și cei de la servicii, și toate sistemele militare. Documentul și proiectul de lege este finalizat, sunt obținute și avizele de la ministerele care trebuie să le avizeze. Marți o să se organizeze o ultimă întâlnire cu structurile care sunt interesate de acest proiect de lege, inclusiv cu sindicatele și cu rezerviștii pentru că nu doresc să ajungem încă o dată în situația din 2010 când a fost bulversat sistemul militar de pensii și au fot plimbați militari pe la tot felul de instituții să își caute documene pentru a li se putea stabili pensia.Chiar ieri am discutat cu prim-ministrul. Săptămâna viitoare avem această întâlnire și eu doresc ca până la începerea sesiunii parlamentare, la 1 februarie, să trimit proiectul de lege în Parlament, pentru a crea odată un sistem juridic stabil referitor la pensiile militare", a spus Mircea Dușa.
Ce aduce nou legea
"În primul rând, stabilitate legislativă, un criteriu de stabilire a pensiilor nediscriminatoriu pentru că ceea ce s-a întâmplat în 2010 a creat și un sistem discriminatoriu. Militari care trebuiau să aibă un anumit nivel al pensiei, s-au trezit cu pensii mai mici. Și alți militari, care nu trebuiau să ajungă la acel nivel, datorită unor elemente de conjunctură,  și  de aplicare a legii, au ajuns să aibă pensii mult mai mari", a exlicat acesta.
E posibil ca pensiile mult ma mari să scadă?
"Vreau să precizez că pensionarii militari care și-au dobânit pensiile mai mari în urma aplicării legii din 2010 nu vor pierde la pensie. E un drept câștigat și vom respecta acest drept, dar va exista un sistem just și un raport real între pensia cea mai mică din sistemul militar și pensia cea mai mare. Nu vrem să ajunge la pensii aberante", a încheiat ministrul pentru DC News.

Cu privire la persoanele care au participlat la misiuni în Afganistan, și au pierdut la pensie, iar în țară nu au mai primit sporurile funcției și nici alte drepturi, iar diurna nu se calculează, ministrul Mircea Dușa, a mai precizat :
"În proiectul de lege avem în vedere categoriile de venituri care se evaluează atunci când se stabilște pensia. Ceea ce spune domnul Roberto (n.r. cititor DC News) nu este adevărat, că diurna nu a fost considerată venit salarial, dar, în momentul de față, elementele care se califică la calcularea pensiei, sunt elemente care sunt cuantificabile, se pot cuantifica în același fel pentru fiecare militar și veniturile pe care le-a realizat militarul, să îi fie și elemente de calcul la pensie.
În contextul în care ministrul Dușa a menționat posibilitatea cumulului de salariu și pensie la stat, acesta a fost întrebat dacă această chestiune, în cadrul armatei, nu blochează funcțiile. De asemenea, în momentul în care un general este trimis la pensie, sunt 30 de persoane din structură care sunt avansate.
"Eu vorbeam de eliminarea din legea pensiilor a prevederii care interzicea pensionarilor, indiferent de natură, să cumuleze pensia cu un venit salarial de la stat. Și s-a eliminat din cursul anului trecut", a explicat acesta.
Există patru grupe de muncă distincte pentru militari, acestea fiind: grupa condiții normale, grupa condiții deosebite, grupa condiții speciale și grupa alte  condiții.
Mircea Dușa a fost întrebat de un cititor DC News următoarele:
"Aveți la cunoștință despre faptul că deși grupa alte condiții este grupa cu cel mai mare risc profesional din armată, la ieșirea la pensie militarii acestei grupe beneficiază de același regim de pensionare, concretizat în aceeași reducere a vârstei de pensionare și același calcul financiar al pensiei, precum grupa de muncă de risc imediat inferior denumită condiții speciale, personalul ambelor grupe beneficiind de 50% majorare punctaj pentru riscul de muncă?".
Astfel, ministrul Dușa a răspuns:
"Și acest aspect este prevăzut în proiectul de lege pentru că există o HG care se referă numai la sistemul militar și grupele speciale, dar eu consider că acea HG trebuie trecută prin lege pentru că altfel se nasc și posibilitățile acestea de a aprecia o grupă de muncă sau alta subiectiv".
Statutul rezerviștilor
"În 2007 s-a desființat prin lege serviciul militar obligatoriu. Un obiectiv important al ministerului având în vedere și misiunile pe care le avem de realizat, este să reglementăm și statutul rezerviștilor și a personalului care, într-o situație de criză, deosebită, trebuie să vină la oastea țării. Am elaborat și este în Parlament, l-am trecut de prima Cameră, proiectul de lege privind rezervistul voluntar. Fiecare stat are și o reglementare vizavi de rezerviști. Și sper ca imediat după ce începe sesiunea parlamentară să se și aprobe acest proiect de lege, să fie promulgat ca să nu se mai întâmple ca în vară când am chemat pe la centrele militare să se verifice evidența rezerviștilor. Imediat s-a creat o dezbatere publică, ce se întâmplă de rezerviștii și militarii sunt chemați la oaste. Nu sunt. Sunt niște acțiuni care se realizează periodic", a dezvăluit acesta.
Ce se întâmplă cu cei plecați în diaspora
"Legea va reglementa acest subiect. O foaie de drum militară pentru îndeplinirea serviciului militar," a mai spus ministrul Apărării Naționale.

Col r. Dan Moraru