vineri, 20 iulie 2012

STIRI DESPRE FACEREA LEGII PENSIILOR MILITARE



Ieri, 19.07.2012, la Cercul Militar Bucuresti a avut loc a treia şedinţa comisiei guvernamentale de elaborare a noii legi privind pensiile militare de stat.
Departamentul Juridic al SCMD a prezentat propria conceptie cu privire la rezolvarea situaţiei categoriilor de pensionari rezultate prin efectul Legii nr.119/2010 şi OUG nr.1/2011, aprobată prin Legea nr. 165/2011.
Punctul de vedere exprimat de SCMD a fost insusit, atât de d-na consilier Simona Sirbu, care urmează a aprofunda propunerile noastre, cât şi de cei mai mulţi dintre cei prezenţi în sală, atat cadre militare in activitate cat si in rezerva, de la MApN si MAI. S-a considerat că este soluţia cea mai realistă de rezolvare juridică a nedreptăţilor făcute, care sa poata fi acceptate si de autoritatile in drept sa aprobe proiectul legislativ.
S-au menţionat poziţiile publice ale unor reprezentanţi din actuala guvernanţă, respectiv afirmarea următoarelor doua etape: prima, care a fost deja materializata - stoparea regularizării pensiilor celor cu pensii diminuate – prin adoptarea Legii nr.112/2012; a doua etapă vizează repunerea în drepturile avute anterior lunii decembrie 2010, propusa de la 01.01.2013 – urmează a se rezolva.
Concretizarea din punct de vedere legislativ se poate face:
- fie prin includerea problematicii militarilor rezervişti în noua lege a pensiilor militare de stat, într-un singur capitol;
- fie prin emiterea unei ordonanţe de urgenţă, care se poate adopta mai devreme decât legea propriu-zisă. Această situaţie impune corelarea la sistemul de actualizare al pensiilor militare din noua lege şi asimilarea pensiilor repuse în plată şi a celor recunoscute ca drepturi legal câştigate ca pensii militare de stat.

Va prezentăm, în rezumat, poziţia şi propunerile SCMD: 
,,Astfel, prin R-E-E-V-A-L-U-A-R-E (sau un termen echivalent), şi nu prin recalculare, repararea nedreptăţilor se poate face în modul următor:
- prima categorie de pensionari (pensionari cu pensii diminuate), trebuie REPUSĂ ÎN DREPTURILE DIN DECEMBRIE 2010. Este procedura juridică cea mai SIMPLĂ, EFICIENTĂ ŞI JUSTĂ. Cele 32.000 de procese ale SCMD în instanţe asta cer: recâştigarea drepturilor amputate prin revizuire sau recalculare. Dacă instanţa decide în mod definitiv şi irevocabil să se pună în aplicare decizia investită cu titlu executoriu, nu această operaţiune s-ar executa de catre casa de pensii? Aici este vorba de revenirea la o situaţie anterioară, cu o posibilă actualizare, ca urmare a unor masuri de modificare a H.G. nr.1294/2001.
- a doua categorie (pensionari cu pensii mărite), presupune recunoaşterea cuantumului rezultat ca efect al operaţiilor de recalculare sau revizuire efectuate. Trebuie să funcţioneze principiul drepturilor câştigate. Cel mult, se pot stabili măsuri de reevaluare a unor documente care au stat la baza recalculării sau revizuirii pensiilor, ca posibilitate de a se fi produs erori din intenţie, neglijenţă, abuz de funcţie sau alte cauze. Dacă se trece la recalculare (principii, sistem de calcul, etc.), această categorie va fi cea care va da noii nemulţumiţi.  Operaţiile administrative care se fac sunt de verificare a documentelor din dosarul de pensie sub aspectul legalităţii, autenticităţii, oportunităţii, respectării condiţiilor de formă şi fond ale acestora.
- a treia categorie de pensionari (pensionarii pe Legea nr.263/2010) trebuie să facă obiectul unei analize mai ample şi serioase privind modul prin care pensiile pot fi revizuite prin adăugarea unor elemente favorabile de creştere.”
SEFUL DEPARTAMENTULUI JURIDIC SCMD
Col (r) Monica I. CALOIAN

In atentia rezervistilor cu pensii marite prin “revizuire”


Subiect: Proiectul de Lege a pensiilor militare de stat

Doamnelor si domnilor colegi,

Nu va mai lasati prostiti de propaganda de doi bani a sustinatorilor lui Basescu pe aceasta tema si mergeti la referendum.
1.   Pensiile marite (nu ne intereseaza cum si de ce) prin revizuire, nu scad, deoarece noul proiect prevede ca din doua cuantumuri ramane cel favorabil persoanei. De asemenea, prevede dreptul la optiune al cetateanului. Daca vrea sa ramana pe cuantumul actual stabilit prin Legea 263, asa va ramane. Daca vrea sa treaca pe pensie militara de stat, va solicita acest lucru. Dar, ii avertizam pe toti ca pensia militara de stat presupune statut de militar in rezerva, cu toate drepturile, statul fiind obligat sa plateasca pensia, indiferent de situatie. In schimb, statutul de beneficiar pe Legea 263 inseamna ca individul primeste un ajutor social lunar de la stat asimilat pensiei civile, calculata pe puncte. Si aici, exista doua primejdii:
a.    Ca statul sa declare ca nu mai are bani si sa nu mai plateasca ajutoarele sociale
b.   Ca punctul de pensie, care a fost 738 lei in 2010, si a scazut la 732 lei in 2011, sa fie 400 lei la anul. Si atunci, respectivele cuantumuri de care se bucura unii astazi, vor scadea la jumatate.
2.   SCMD si nu altcineva a reusit sa stopeze recalcularea care prevedea scaderea tuturor pensiilor cu 18-69%. SCMD si nu altcineva a proclamat in ianuarie anul trecut, in conditiile trecerii de la ilegala recalculare la si mai ilegala revizuire (ce presupun aplicarea retroactiva a legii), ca pensiile ce vor creste prin revizuire sa ramana crescute. Pentru ca este vorba de principii de drept privind dreptul patrimonial si bunul legal dobandit.
3.   Doar cuantumurile scazute (peste 50%) vor reveni, provizoriu, la situatia din 2010.
4.   Prin noua lege a pensiilor militare de stat se va redobandi statutul de militar in rezerva, cu toate drepturile, iar cuantumul va fi aliniat la situatia din statele membre NATO.
5.   Cei care se tem, sa-si aduca aminte ca in vechile legi exista prevederea corelarii pensiilor cu cresterile salariale la activi. Drept urmare, daca ne lasau dracului in pace, cu legile noastre, nimeni nu mai avea astazi cuantumul din 2010 ci mult mai mare, datorita celor trei cresteri salariale la activi, care au avut loc intre timp. In noul proiect de lege, aceasta prevedere este reintrodusa.
6.   Proiectul de lege are in vedere drepturile pe care le-au avut si le-au pierdut toti militarii in rezerva, la data la care au iesit in rezerva precum si acordarea acestor drepturi si celor care au trecut in rezerva dupa 1 ian. 2011.
7.   Independent de discutiile pe proiectul de lege la nivel USL si Guvern, vom continua discutiile pe toate obiectivele noastre, cuprinse in lista de obiective a societatii civile adoptate de USL.
8.   Atragem atentia ca acordul dat de USL este nu numai pe obiectivele SCMD si ale altor asociatii militare aliate ci pe obiectivele a 53 de entitati sindicale si ONG-uri care apartin: profesorilor, pensionarilor civili, personalului din justitie, sanatate, agricultura, minerilor, revolutionarilor, functionarilor publici, etc. adica tuturor domeniilor socio-profesionale. SCMD si-a facut datoria fata de natiune si ceea ce este pe cale sa obtina, pentru ca nu a obtinut pana acum decat angajamente in scris, nu este numai pentru sine, cum urla jigodiile de la doua posturi de televiziune si de la 3 ziare de-ale Basescului CI PENTRU TOATA LUMEA. Astfel incat ne simtim indreptatiti sa transmitem prostilor care se lasa manipulati, intai sa se informeze si apoi sa raga, deoarece, dand in militari si politisti, risca sa piarda toate drepturile pentru care acestia se lupta sa le fie asigurate si lor, desi nu merita!...

Cu indignare,
Col. (r) dr. Mircea DOGARU

P.S.: Nu am luat in calcul in aceasta prezentare situatiile penale cand Oprea, Blaga apoi Igas au acordat acolitilor lor de partid nu numai grade din burta ci si rasplati camuflate in pensii de sute de milioane pana la aproape un milliard. Aici isi va spune cuvantul justitia, inclusiv pentru complicitate.