joi, 28 ianuarie 2016

SCRISOARE DESCHISA PE ADRESA GUVERNULUI



                             Stimate domnule Prim-Ministru al României,

          Populaţia României a privit cu încredere învestitura unui Guvern de tehnocraţi, Guvern care ar fi trebuit să repare din greşelile făcute de actuala clasă politică. Una din greşelile despre care tocmai am amintit a fost tratarea cu dispreţ a situaţiei pensionarilor militari care, în intervalul 2010 - 2012 au fost supuşi unor avalanşe de recalculări ale drepturilor lor legitime, unii dintre ei plătind cu viaţa această situaţie de incertitudine socială. Nu putem să uităm cazul pensionarului militar care a decedat scriindu-i Preşedintelui României şi solicitându-i, nimic altceva decât, respect.
          Actuala situaţie geo-politică din zona Mării Negre reclamă atenţie sporită pentru România. După cum vedeţi, în Republica Moldova, suntem în iminenţa punerii în aplicare a teoriei războiului hibrid, concept patentat şi verificat de Rusia şi în alte zone în care a dorit să îşi întarească poziţia.
          In această situaţie în care, în Republica Moldova, criza politică este pe cale să facă implozie, în situaţia în care Europa, aproape a picat examenul în materia crizei refugiaţilor manifestând dificultăţi şi faţă de intensificarea activităţilor teroriste, Romania s-a gândit să “ chinuie “ , din nou, categoria socială a pensionarilor militari. Astfel, am luat la cunoștință, prin intermediul reprezentanților Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) filiala Iași, de nemulțumirile membrilor acestei asociații cu privire la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2015, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016.
          In fond, nu este altceva decat un nou raţionament de calcul pentru pensiile militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, raţionament care ar scoate din baza de calcul, sporurile şi alte drepturi băneşti cuvenite, gratificaţii care până în momentul apariţiei acestui act normativ erau adunate la salariile lunare brute, generând astfel pensii mai mari. Cu alte cuvinte, întelegem că teoria drepturilor câştigate este opţională pentru România,. Am fi putut întelege, deşi este aproape imposibil de înţeles, o astfel de masură, dacă aceasta ar fi fost luată de un Guvern politic, însă nu pricepem de ce un Guvern tehnocrat apelează la astfel de practici, specifice mai mult răfuielilor politice.
          Aspectul normativ criticat era reglementat corect de Legea 223/2015 care a fost însă paralizată de prevederile ordonanţei  menţionate.
          Precizam ca Legea 223/2015 a fost promulgată de Preşedintele României, deci a trecut cu bine de controlul de constituţionalitate astfel încât nu înţelegem de ce Guvernul doreşte să lipsească de efecte un astfel de act normativ printr-un alt act normativ ierarhic inferior ?
          Intr-un stat civilizat, pensionarii nu se regăsesc în stradă, protestând pentru respectarea unui act normativ aflat în vigoare. De fapt ,ceea ce cer Sindicatele Cadrelor Militare Disponibilizate nu este altceva decât respectarea unei legi promulgate în anul 2015.
          Am ajuns în situaţia în care în România, nu se mai protestează pentru noi privilegii, pentru măriri de salarii, pentru măsuri în plus de protecţie socială ci pentru respectarea legii.
          Domnule Prim –Ministru Dacian Cioloş, nu trebuie să uităm că în această situaţie de presiune de la graniţa României, pensionarii militari pot reprezenta garanţia apărării suveranităţii naţionale.
          Având în vedere toate cele precizate, vă rugăm să vă exprimaţi un punct de vedere public cu privire la efectele OUG 57/2015, iar în măsura în care se confirmă faptul ca acest act normativ are prevederi mai puţin favorabile decât dispoziţiile Legii 223/2015, vă rugăm să reanalizaţi politica Guvernului faţa de pensionarii militari şi să lăsaţi Legea 223/2015 să îşi producă efectele juridice proprii.

Cu respect,
Sorin Avram Iacoban
Deputat PSD de Iasi

sâmbătă, 23 ianuarie 2016

COMUNICAT





Nr. 6 din 23.01.2016

INTALNIRE DE LUCRU
Domnul general Ion Oprişor, consilier prezidențial în cadrul Departamentului Securităţii Naţionale din Administraţia Prezidenţiala şi domnul general Ciucă Nicolae-Ionel, şeful Statului Major General al Armatei Romane s-au intalnit astăzi 23 ianuarie 2016 între orele 14.30-16.30 la sediul Cercului Militar Iaşi cu reprezentanţii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) Filiala Iaşi.
După informarea participanţilor în legătură cu problemele cu care se confrunta militarii în rezervă, s-au analizat punct cu punct toate solicitările noastre, în principal revendicările referitoare la art.40 din OUG 57/2016 care modifică Legea pensiilor militare, necesitatea eliminării art. 6 din Proiectul de HG privind aprobarea Normelor pentru aplicarea prevederilor art. 121 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.
Într-un climat onest si constructiv s-au discutat şi alte probleme care vizează îmbunătăţirea nivelul de trai al cadrelor militare active şi în rezervă.

Cu solicitudine dl. general Ion Oprişor, ne-a asigurat că va înmâna domnului Preşedinte lista noastră de revendicări, susţinând totodată necesitatea analizării şi rezolvării problematicii prezentate in interesul major al militarilor rezervişti.

Domnul general Ciuca ne-a încredinţat că în cel mai scurt timp va întreprinde demersuri concrete în vederea clarificării unor aspecte legislative mai puţin înţelese de către militarii în rezervă şi identificării căilor  pentru soluţionarea legală a problemelor de interes general semnalate.
În acest proces vor fi angajate atât elemente din structurile de specialitate din cadrul Statului Major General, cât si reprezentanţi ai structurile asociative ale cadrelor militare în rezervă şi în retragere.

Înţelegând necesitatea respectării principiilor statului de drept si avand in vedere interesul prioritar al respectării ordinii constituţionale, delegaţia noastră a reafirmat sprijinul si sustinerea militarilor în rezervă pentru celebrarea Unirii Principatelor Române cu respectul cuvenit unei mari sărbători naţionale draga tuturor romanilor pe care o vor sărbători alături de ceilalţi cetăţeni ai Iaşului cu demnitatea, onoarea şi respectul cuvenit unei asemenea manifestări.

Biroul Operativ

vineri, 22 ianuarie 2016

O delegatie a SCMD s-a intalnit la Iasi cu Dan Andrei Muraru, consilier prezidențial



COMUNICAT 
Conform angajamentelor asumate de către dl. Răzvan Bogdan Abălasi, subprefectul judeţului, in prezenta acestuia, astăzi 22 ianuarie 2016 între orele 13.00-14.30 la sediul Prefecturii s-a desfăşurat o întâlnire de lucru între o delegaţie a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) Filiala Iaşi şi dl. Dan Andrei Muraru, consilier prezidențial, șeful Departamentului Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă din cadrul Administrației Prezidențiale.
Domnul consilier prezidențial a fost informat in detaliu asupra revendicărilor militarilor în rezervă ,in principal în legătură cu necesitatea retragerii urgente a  art.40 din OUG 57/2016 care modifică Legea pensiilor militare.
Au mai fost prezentate şi alte probleme referitoare la dificultăţile materiale şi financiare cu care se confrunta cadrele active, inclusiv date privind nivelul redus de salarizare al SGP.

Domnul consilier s-a angajat ca va transmite domnului Preşedinte solicitările şi problemele noastre, asigurându-ne totodată că Administraţia Prezidenţiala va intreprinde toate demersurile legale in vederea clarificarii si soluţionarii în cel mai scurt timp.În spiritul transparentei decizionale în procesul de remediere a neajunsurilor semnalate, vor fi cooptate si consultate structurile asociative ale cadrelor militare.

Delegaţia noastră a solicitat, ca în funcţie de programul acestora să aibă o scurtă întrevedere cu dl. Preşedinte sau/şi cu dl. prim ministru.

Delegaţia noastră a asigurat reprezentantul Preşedinţiei că militarii în rezervă din SCMD şi din celelalte structuri asociative, profund ataşaţi necesităţii respectării principiilor statului de drept, a respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale, a ordinii constituţionale, în actualul context politico-militar zonal şi regional, vor sărbători Unirea Principatelor Române alături de ceilalţi cetăţeni ai Iaşului, cu demnitate, onoare şi respectul cuvenit unei asemenea manifestări.

Biroul Operativ

Nota
Va indemnam dragi colegi sa nu raspundeti tentativelor de manipulare si deturnare a evenimentului, facand jocul unor interese personale, de grup, politic intern sau extern.
Asa sa ne ajute Dumnezeu!