marți, 30 iunie 2015

O VESTE BUNA DE TOT!

Legea pensiilor militare de stat asa cum a fost aprobata de Senat, a intrat pe ordinea de zi la Camera Deputatilor.Majoritatea amendamentelor au fost acceptate de Comisile Aparare si Munca si protectie sociala !

Vezi aici

UPDATE
A trecut ! Avem o noua lege a pensiilor militare de stat !

joi, 18 iunie 2015

Proiectul Legii pensiilor militare de stat este ca si votat !



Gata, ne-am linistit! Proiectul Legii pensiilor militare de stat (sau cum va fi sa se cheme in final) este ca si  votat !
Printr-un comunicat publicat (AICI !) chiar in ziua sedintei comune a Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională și Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială ale Senatului care dezbateau amendamentele la proiect, Federatia Sindicatelor Democratice a Politistilor din Romania ne anunta ca va lua toate masurile pentru ca proiectul legii sa fie votat,asa cum se cuvine.
Dumnealor se obliga sa vegheze cu tarie ( banuim ca vor face cu schimbul Sesece, conform unei planificari a plutonierului de companie) asupra Legii pensiilor militare până la finalizarea acesteia și la votarea acesteia în Parlamentul României.
Chiar daca nu ne au in vedere si pe noi militarii (singurii beneficiari pe bune a unei legii a pensiilor militare), le multumim pentru anticipata vigilenta si-i asiguram ca noi ,cei din SCMD , in pofida acestei evidente inadvertente, nu ne batem  doar pentru militarii ....de armata.

Dan M.

miercuri, 17 iunie 2015

Tot despre proiectul Legii pensiilor militare de stat



În ședința comună din 16 iunie a Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională și Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială ale Senatului au fost amendate NUMAI două articole, restul proiectului ( presupunem ca se refera si la amendamentele propuse si sustinute de Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ) urmând a fi analizat săptămâna viitoare. 

Președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Senatului, Marius Obreja a sustinut intr-o interventie televizata ca : "Au fost admise două amendamente, care se referă la baza de calcul pentru pensiile militare de stat, care este venitul brut al funcției de bază pe ultimele șase luni, la care se adaugă brutul funcției militare avute. Un alt amendament se referă la plafonarea la 100% a pensiei, pentru că în varianta Guvernului putea să ducă la o pensie de peste 100% din veniturile avute în timpul activității. Pensiile militarilor sunt luate ca 80% din veniturile brute avute în ultimele șase luni de activitate" (cititi aici)

Dan M.

marți, 16 iunie 2015

Stiri despre facerea Legii pensiilor militare de stat




Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională aici si Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială si aici din Senat au intocmit azi RAPORTUL comun privitor la proiectul L212/2015,pe care l-au avizat favorabil.

Din auzite (!) ,cu 2 amendamente :
1. baza de calcul o constituie venitul brut.Art. 28.– (1) amendat ,spune cam asa: "Stabilirea cuantumului pensiei militare de stat se face pe baza calculului mediei tuturor veniturilor brute realizate în ultimul an de activitate, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a) - c), şi nu poate depăşi cuantumul mediei veniturilor brute luate în calcul.‟

2.procentul maxim din solda care poate fi atins este de 80 %.
Art. 29 ,amendat stabileste modul de calcul al cuantumului pensiei de serviciu  în procente :
a) militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime de cel puţin 25 de ani în muncă beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzută de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din venitul brut realizat în ultimele 6 luni consecutive de activitate, actualizată la data deschiderii drepturilor de pensie;
b) pentru  fiecare an care depăşeşte vechimea prevăzută la lit. a) se adaugă la cuantumul pensiei 2% din venit, fără a se putea depăşi venitul brut avut la data deschiderii drepturilor de pensie;
c) de pensia de serviciu beneficiază şi militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special cu vechime între 10-25 ani, în acest caz cuantumul pensiei prevăzut la lit. b) fiind micşorat cu 1% pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală;
d) soţul supravieţuitor şi copiii militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special care au drept la pensie de serviciu potrivit lit. a)-c) beneficiază de pensie de urmaş dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute pentru aceasta de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare”. 

Pana la intrarea lui in dezbaterea Camerei Deputatilor (camera decizionala) mai este cale lunga.Probabil pe la toamna.

Dan M.