luni, 22 septembrie 2014

O.. POZITIE fata de Alternativa d-lui col.r.Dogaru




1. Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate trebuie sa ramana doar o organizație apolitică neimplicată, independenta față de orice partid politic.
2.Ratiunea existentei SCMD o reprezinta apărarea drepturilor fundamentale, a libertăților, intereselor legale și legitime ale tuturor categoriilor de militari activi si in rezerva.
3. Încheierea unor acorduri de colaborare cu diverse organizatii sociale si formațiuni politice, trebuie făcuta exclusiv pentru realizarea intereselor de mai sus.
4.  Sustinem continuarea colaborarii cu formațiunile politice care s-au angajat in repararea sticaciunilor morale si materiale savarsite de guvernarilor basiste, pentru a le determina să îndeplineasca promisiunile făcute militarilor rezervisti ( „dreptate până la capăt”) , votand Legea pensiilor militare de stat, în forma agreata de către SCMD și celelalte structuri asociative ale cadrelor militare active si in rezerva din Sistemul de apărare nationala, siguranță și ordine publică.
5.   Nu suntem de acord cu pozitia exprimata la postul Tv Antena 3 in ziua de 22 09 2014 de dl.col.(r) Mircea Dogaru care IN CALITATE DE PRESEDINTE AL SCMD ,a lasat sa se inteleaga ca Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate ar face parte dintr-o asa zisa Alternativa Nationala !? si in consecinta, ar sustine demersurile de strangere a semnaturilor pentru un candidat la presedintie.
6. Solicitam dl.col.r.Dogaru sa mentioneze explicit inexistenta oricarei legaturi intre SCMD si initiativa politica mentionata.

Col.r.Dan Moraru

sâmbătă, 20 septembrie 2014

Interpelare adresată ministrului apărării naţionale



In sedinţa Senatului din 16 septembrie 2014 doamna senator Cristiana Irina Anghel a adresat ministrului apărării naţionale urmatoarea interpelare :

Dreptate, militarii cer să te vadă...” 
(despre militarii în rezervă şi în retragere şi pensiile lor binemeritate, dar în zadar aşteptate).

Domnule ministru,
În luna ianuarie a anului 2014 ați declarat public, în Parlament, că la nivelul instituției pe care o conduceți, s-a constituit o comisie de specialiști care lucrează la un proiect ce vizează modificări aduse la actul normativ privind pensiile militare.
Citez:
“Nu mi se pare normal ca cei care au adoptat legea pensiilor așa cum au adoptat-o (…) să vină să facă aprecieri. Mai ales că acea lege a creat o bulversare în sistemul pensiilor militare și de la pensii nesimțite s-a ajuns la discriminări care nu-și au locul și nu trebuie să existe în acest sistem.De aceea, eu, la minister, am constituit un colectiv de specialiști din minister și din afara ministerului care să realizeze un prim draft legat de modificările pe care trebuie să le aducem în acest domeniu și, sigur, voi face această analiza și cu Ministerul Muncii, care se ocupa de acest domeniu și să încercăm în această sesiune parlamentară să aducem și corecturile necesare legat de sistemul pensiilor militare.”
Acea sesiune parlamentară a trecut iar fărădelegea ține loc în continuare de lege.Mai mult, Premierul Victor Ponta a anunțat că Ministerul Apărării Naționale trebuie să prezinte un proiect legislativ care sa reglementeze sistemul de pensii militare.
Citez:
          “Despre pensiile militarilor,ministrul apararii
trebuie să vină – e in discuții cu sindicatele care îi reprezintă pe cei care au avut de pierdut in urma recalculării – și urmează să vină cu proiectul legislativ. (…)”
Mai mult, în Programul de guvernare 2013-1016, la capitolul Apărare (Direcții de acțiune) se face vorbire despre “revizuirea cadrului normativ specific apărării, managementului carierei militare, salarizării și sistemului de pensii ocupaționale pentru militari …”

Domnul senator Corneliu Dobrițoiu, pe vremea când îndeplinea funcțía de ministru, spunea:
“Ziua dumneavoastră, de fapt a noastră, ne găsește astfel, cu voia lui Dumnezeu, în circumstanțe dătătoare de speranțe, după o perioadă grea pentru rezerviștii Armatei României. Fără a ne ancora în trecut,a venit vremea ca împreună să redăm demnitatea corpului de militari care, deși formal s-au lăsat la vatră, în inima lor au rămas alături camarazilor activi, gata oricând să li se alăture dacă Țara o va cere vreodată. De aceea, consider nu doar o datorie, ci și o obligație să acționez în perioada imediat următoare, cu întreaga mea energie și cu toate mijloacele pe care le am la dispoziție ca ministru și om politic, pentru a repara toate nedreptățile greu de înțeles si imposibil de acceptat pe care le-ați îndurat în domeniul recalculării pensiilor militare“.
“Sunt încredințat că expertiza dumneavoastră, a rezerviștilor, ne va ajuta să găsim cea mai buna soluție pentru reintroducerea acestui sistem de care se bucură militarii din multe armate aliate și pe care l-ați pierdut în mod nedrept, și fac asta în numele obiectivului comun de recâștigare a demnității militarilor, de recâștigare a rolului, importanței și respectului de care s-au bucurat în societate, de-a lungul istoriei, ostașii noștri.”

În luna august 2012, la Ministerul Apărării Naţionale s-a desfăşurat un audit pentru a verifica modul în care au fost calculate pensiile militarilor. Deşi s-a făcut vorbire despre acesta, nici până în prezent raportul nu este public iar vinovații, dacă există, nu au răspuns legal.

Există, de luni de zile, la Comisia juridică a Camerei Deputaților, un proiect de lege prin care abuzurile, nedreptățile, arbitrariul, raptul comis de puterea portocalie se pot îndrepta. Trebuie să existe și voință politică.

Cu tot respectul, vă întreb domnule ministru, când se va face „dreptate până la capăt” și în domeniul pensiilor militare pentru că, aceștia nu cer decât ca pensiile cuvenite să fie cu adevărat pensii militare, punctul de pensie să fie corelat cu salariile militarilor activi aşa cum era înainte de renumita lege Anastase, una dintre cele mai mari fraude al fostului regim?!

Timpul, din păcate, “nu va mai avea răbdare” cu cei care au servit patria, necondiționat, fiind singurii cetățeni ai României care au jurat să nu-și precupețească sângele și viața pentru a apăra pământul strămoșesc, independența și suveranitatea patriei.

 Cu aleasă considerație,
Cristiana-Irina Anghel, senator
16 septembrie 2014″

https://www.senat.ro/PAGINI/Stenograme/Stenograme2014/14.09.16.pdf - la pag.50

Dan M.

luni, 15 septembrie 2014

Legile promise ori manifestatii stradale?

In atentia membrilor si simpatizantilor SCMD

Din discutiile purtate de presedintele SCMD, la sfarsitul saptamanii trecute, alaturi de presedintele Sindicatului UNIPOL, cu reprezentanti ai Guvernului si Senatului, au rezultat urmatoarele:
  • In perioada 15 sept - 7 oct. a.c. vor fi supuse votului Camerei Deputatilor (camera decizionala) o serie de legi reparatorii;
  • Ordinea dezbaterii este urmatoarea: 1. Proiectul Legii reparatorii pentru grefieri, diplomati, fosti parlamentari, etc; 2. Proiectul Legii cumulului pensii-salarii; 3. Proiectul Legii de repunere in plata a indemnizatiilor revolutionarilor; 4. Proiectul Legii pensiilor militare de stat;
Precizam ca in toate solicitarile, SCMD a sustinut racordarea prin lege a rezervistilor romani la conditia rezervistilor din statele membre NATO, intrucat NATO este un tratat exclusiv militar, ale carui conditii trebuie respectate. Documentatia, din puct de vedere juridic, asupra a tot ceea ce ni s-a intamplat si privind justetea revendicarilor noastre pe calea revenirii la normalitate, au fost inmanate Primului ministru si ministrilor de resort, inclusiv noului ministru al bugetului si Avocatului Poporului.
Intrucat avem o experienta bogata acumulata in peste doi ani si jumatate de promisiuni neonorate, am dat insa si curs deciziei CD al SCMD de pichetare a sediului central al PSD si a sediilor PSD din tara, incepand cu data de 1 octombrie a.c.
In urma negocierilor cu Primaria Capitalei s-a stabilit ca pichetarea sediului PSD din Soseaua Kiseleff, nr. 10 se va face in perioada 1-17 octombrie (exceptand zilele de 11-12 octombrie) cu drept de prelungire, zilnic intre orele 14-17. 
Intrucat memoria politicienilor este extrem de scurta, pe durata campaniei electorale vom face asadar campanie si noi, pentru legile promise inca din oct. 2011, de principalul candidat, care s-a angajat, prin semnatura, la 14 iulie 2012. Aceasta, bineinteles, daca nu se vor tine nici de acest ultim angajament asumat in ceasul al 14-lea.
Solicit asadar membrilor SCMD ca, in numele unitatii de interese a tuturor categoriilor de militari si politisti, activi si in rezerva, sa lase deoparte cu ocazia acestei ultime, speram, batalii, orice manifestare a ego-ului propriu sau stimulata de interese colaterale si ambitii personale, pentru a putea obtine impreuna victoria asteptata dupa 5 ani de lupta sindicala pentru revenirea la normalitate a categoriei noastre socioprofesionale, umilita, mai odios poate decat celelalte componente ale natiunii, de catre regimul Basescu.
Honor et Patria! Vae victis!
PRESEDINTELE SCMD,

Col. (r) dr. Mircea DOGARU

marți, 2 septembrie 2014

Este sau nu discriminare ?



 Casa de Pensii a M.Ap.N. a stabilit ca Legea 241/2013 nu da posibilitatea recuperarii diferentei dintre cuantumul din 2010 si cuantumul revizuit,desi  la art.2 punctul 2 se prevede că “Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (1) se platesc in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor, iar cele de recuperat, prin derogare de la prevederile art. 107 alin. (2) din Legea nr. 263/ 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, nu se recupereaza, indiferent daca au fost sau nu emise decizii in acest sens.”.
Asa se face ca datorita ambiguitatii (intentionate ?) a textului de lege , « tepuitilor» din SNAp nu li s-au returnat banii luati cu japca din pensie. Poate de aceea initiatorii acestui PL au prevazut in mod expres si cu claritate inclusiv acordarea retroactivă a drepturi­lor băneşti pierdute de pensionarii din categoriile mentionate.
Spre deosebire de Legea 241/2013 ,proiectul de lege care se dezbate azi in Senat („Propunere legislativă privind sta­bilirea unor măsuri în domeniul pensii­lor acordate beneficiarilor proveniţi din rândul aparatului auxiliar de specialita­te al instanţelor judecătoreşti şi al par­chetelor de pe lângă acestea, din rân­dul personalului diplomatic şi consular, din rândul funcţionarilor publici parla­mentari, din rândul deputaţilor şi sena­torilor, din rândul personalului aero­nautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă şi din cadrul Curţii de Con­turi”  vi­zează nu doar revenirea la nivelul pensiilor din 2010,ci şi acordarea eşalonată a dife­renţelor aferente perioadei 2010 – 2013.
După cum se poate vedea şi din titlul, beneficiari direcţi ai acestui proiect de lege,în varianta în care va fi adoptat,nu sunt doar foştii magistraţi şi diplomaţi, ci şi deputaţii şi senatorii. Conform expunerii de moti­ve, modelul de recalculare insti­tuit în anul 2010 ar fi dus la o diminuare for­ţată a acestor pensii speciale, cu pro­cente cuprinse între 20 şi 80%.
„Întrucât, în prezent, o parte din pensionarii care fac parte din catego­riile de pensii speciale primesc în con­tinuare, în mod corect, pensiile recal­culate în cuantumul stabilit pe baza legislaţiei anterioare, pe baza unor hotă­râri judecătoreşti irevocabile, în timp ce cea mai mare parte dintre pensiona­rii din categoriile respective, tot pe ba­za unor hotărâri judecătoreşti irevo­cabile, primesc pensii al cărui cuantum a fost diminuat cu 20 – 80%, este mo­mentul pentru luarea unor măsuri re­paratorii”, se arată în motivaţia acelu­iaşi proiect de lege. 

Iniţiativa legislativă stabileşte fara echivoc şi acordarea  retroactivă a drepturi­lor băneşti pierdute de pensionarii din categoriile mentionate , precizând că drep­turile băneşti astfel stabilite se cuvin de la data de 1 septembrie 2010, iar plata acestora se efectuează începând cu luna următoarea celei care intră în vigoare legea, iar plata drepturilor restante se va face eşalonat, pe o perioa­dă de trei ani, în tranşe stabilite prin hotărâre a Guvernului”.

PL are toate sansele sa treaca in forma propusa,cu toata opozitia guvernului  (aviz negativ).

Si atunci este sau nu este discriminare ? Ce spune Centrul?